Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Vastgoedontwikkelaar realiseert met behulp van LED klimaatneutraal kantoorpand

Vanuit samenwerking streven naar ENG in plaats van BENG

Gerenommeerd bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar De Langen en Van den Berg uit Bergambacht bouwt en ontwikkelt voor projectontwikkelaars, woningcorporaties, zorginstellingen en bedrijven. Het in 1932 opgerichte familiebedrijf was meer dan 50 jaar gevestigd in een monumentaal pand. In de zomer van 2023 betrok het personeel een schitterend, klimaatneutraal nieuwbouw kantoor op het bedrijventerrein in Bergambacht.

Geen BENG, maar ENG

De Langen en Van den Berg werkt sinds jaar en dag samen met een aantal vaste partners. Met hen realiseerde zij haar nieuwe onderkomen. Een klimaatneutraal kantoorpand, wat dankzij voorzieningen als zonnepanelen, warmtepompen, LED verlichting en een hoogwaardige thermische schil gerealiseerd kon worden. Daarbij koos De Langen en Van den Berg in plaats van de BENG-norm, wat staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’ en verplicht is voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2021, voor het hanteren van de ENG-norm (volledig energieneutraal, ook wel bekend als NOM (Nul op de Meter)).

Duurzaamheid, ruimte en licht

In het concept van het nieuwe kantoorpand stonden naast duurzaamheid nog twee kernwoorden centraal: ruimte en licht. Om de ruimtelijkheid te benadrukken werd een gebogen glazen balustrade onderdeel van het ontwerp. Hierdoor worden de begane grond en eerste verdieping openlijk met elkaar verbonden.

Het licht wordt geaccentueerd door LED armaturen met een hoogwaardige lichtoplossing, veelal in DALI uitgevoerd. Een groot deel van de armaturen is voorzien van Constant Light Output (CLO). Deze technologie verlengt de levensduur van LED door overbelichting te voorkomen. Een extra toevoeging ligt in lijn met de beveiliging van het pand. Zodra deze wordt ingeschakeld, schakelt de verlichting automatisch uit.

Interieur in de hoofdrol

Naast energiezuinigheid en de mogelijkheid om alle verlichting te koppelen aan de aanwezige E-installaties, kende de keuze voor LED ook architectonische aandachtspunten. In de kantoren wenste De Langen en Van den Berg de armaturen naadloos in het plafond te verwerken. Door te werken met een verdekte profiel en bijbehorende accessoires kon ook deze wens in vervulling gaan.

In de gangzones, welke voorzien zijn van een houten lattenplafond, is gekozen voor lijnverlichting. Het volledig op maat gemaakte verlichtingssysteem is in deze zones geplaatst langs de wanden. Hierdoor volgt het licht alle contouren van het pand en wordt de uitstraling van het interieur nog eens extra versterkt. Het eindelijke kantoorpand is de kroon op jarenlange samenwerking met een prachtig, energieneutraal en luxe nieuwbouwpand als resultaat.

Dit project is uitgevoerd door
(Op maat gemaakte) verlichting als onderdeel van een klimaatneutraal geheel?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!