Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

70% energiebesparing voor wooncomplex De Wintertuin

Grootschalige verlichtingsrenovatie binnen wooncomplex

De heropening van wooncomplex De Wintertuin in Weesp werd gevierd onder de iconische glazen koepel. Dat het feest juist hier in het goed verlichte atrium plaatsvond, heeft een symbolische betekenis. De helderheid en verlichting leiden namelijk tot grote voordelen voor bewoners en de beheerder van het wooncomplex.

Flinke renovatie

De Wintertuin in Weesp is een wooncomplex voor oudere mensen. Zij leven zelfstandig in woningen die verdeeld zijn over drie verdiepingen rond een ruim opgezet atrium. Met name het atrium heeft een grondige transformatie ondergaan. In het kader van de flinke opknapbeurt van het wooncomplex is hier een groot glazen dak geïnstalleerd. Verder heeft de eerdere beton grijze kleur, die de boventoon had in gebouwen uit de jaren ‘70, plaats gemaakt voor stralend wit. Hierdoor lijken niet alleen het atrium, maar ook de andere openbare ruimten groter en vriendelijker.

Unieke verlichtingsoplossing

Het behaalde optische effect is grotendeels te danken aan het overvloedige daglicht in het gebouw. Maar ook op grijze dagen en na het intreden van de duisternis maakt De Wintertuin een lichte en ruime indruk. Dan zorgen de geplaatste LED armaturen namelijk voor een juiste verlichtingssterkte en aangename sfeer.

In het wooncomplex zijn verschillende LED armaturen geïnstalleerd. Circa 170 ronde opbouwarmaturen verlichten de gangen en trappenhuizen. In andere zones zijn waterdichte LED armaturen en inbouw downlighters toegepast. De echte eyecatcher van De Wintertuin is de vierkante lichtstructuur die zich bevindt onder de glazen koepel van het atrium. Deze verlichtingsoplossing bestaat uit 16 modules LED lijnverlichting. De daar omheen geplaatste pendelarmaturen met een textiele kap zorgen voor decoratieve accenten.

Aanzienlijke kostenbesparing

Terwijl de bewoners van De Wintertuin blij zijn met de visuele en esthetische verbeteringen door de nieuwe LED armaturen, is de beheerder van het complex enorm te spreken over de aanzienlijke kostenbesparing. De betrokken verlichtingsleverancier heeft in dit geval namelijk gekozen voor een oplossing die voor 100% gebaseerd is op LED technologie. Voor een project van deze omvang, zeker in de woningbouw, is dat nog geen alledaagse keuze. Doordat de gebruikte vermogens van de armaturen een stuk lager liggen, daalt het energieverbruik aanzienlijk. De lichtsturing zorgt bovendien voor aanvullende besparingen. Tevens worden de armaturen daglichtafhankelijk gedimd.

De bij dit project betrokken lichtplanners hebben berekend dat de nieuwe verlichtingsinstallatie in De Wintertuin een energiebesparing kan opleveren van wel 70%. Door de daaruit resulterende kostenverlaging zal de investering in de nieuwe installatie in amper twee jaar terugverdiend zijn.

Dit project is uitgevoerd door
Kosten besparen en verduurzamen tegelijkertijd?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!