Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

EDGE Stadium Amsterdam transformeert door slimme LED verlichting

29.000 m² kantoorruimte, draaiend op 100% hernieuwbare energie

Het voormalige onderkomen van advocatenkantoor Loyens & Loeff op de Zuidas is omgetoverd tot een nieuw bedrijfsverzamelgebouw: EDGE Stadium Amsterdam. Een gezond en groen kantoor, voorzien van natuurlijke materialen, weelderige beplanting, een hoge luchtkwaliteit en wijds dakterras. Tijdens de verbouwing door architect Atelier Pro is het vroegere Forum-gebouw volop verduurzaamd en uitgebreid. Signify verzorgde de implementatie van een geavanceerd en geconnecteerd lichtsysteem met slimme sensoren.

Duurzame verbouwing

Het pand, dat haar oorsprong in 2001 heeft vastgelegd, voldeed op meerdere vlakken nog aan veel hedendaagse bouweisen. Tijdens de verbouwing konden daardoor meerdere elementen behouden blijven. Hetzelfde gold voor de materialen die, omdat ze moesten wijken voor de uitbreiding, waar mogelijk werden hergebruikt.

Door de uitbreidingen en optopping van beide vleugels is de kantoorruimte van EDGE namelijk met vijftig procent vergroot en het totale bedrijfsverzamelgebouw met 10.000 m² in omvang toegenomen. Het atrium is kleiner, maar intiemer geworden. Ook werd het heringericht en vergroend, zodat het als gebouwhart en ontmoetingsplek voor de verschillende gebruikers kan fungeren. Nieuwe, sfeervolle trappenhuizen nodigen uit om elkaar te ontmoeten en brengen gebruikers in beweging. Boven het atrium is een nieuwe houten kapconstructie gerealiseerd, al werden de bestaande binnengevels rond het atrium zoveel mogelijk behouden.

Ruggengraat van intelligentie

Het door Signify toegepaste lichtsysteem gaat binnen EDGE Stadium verder dan enkel het bieden van hoogwaardige en energie-efficiënte LED verlichting. Het vormt de ruggengraat van de intelligentie van het gehele gebouw. Door data te verzamelen over gebruikspatronen, bezettingsgraden en omgevingscondities, draagt deze innovatie bij aan optimalisatie van energieverbruik, verbetering van de gebruikerservaring en ondersteuning van duurzaamheid. Projectmanager Richard Hollenberg en community coördinator Gaby Bloemberg leggen je in de video uit hoe de verlichting werkt.

BREEAM Excellent

EDGE Stadium is verduurzaamd volgens de BREEAM Excellent en WELL Core & Shell Gold-standaarden. Het pand is voorzien van 1.250 m²aan zonnepanelen en een ondergrondse thermische energieopslag. Bovendien draait het op 100 procent hernieuwbare energie. Om het energieverbruik te optimaliseren en gemak aan huurders te bieden, is een zogenaamde IP backbone geïmplementeerd. Groene elementen, zoals een tienmeter hoge ficus in het atrium, zorgen voor een levendig en gezond werkklimaat.

Werken 3.0

Door de transformatie van het bedrijfsverzamelgebouw is een moderne en inspirerende werkomgeving ontstaan voor verschillende bedrijven. EDGE kiest hierbij voor een bewuste mix, die onderlinge wisselwerking en innovatie bevordert. EDGE Stadium beantwoordt zo de veranderde ideeën over werken en duurzaamheid en is getransformeerd tot een plek waar ontmoeting, overleg, creativiteit en beweging centraal staan.

Dit project is uitgevoerd door
Licht laten bijdragen aan een duurzame inzet van kantoorruimte?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!