Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

LED draagt bij aan duurzaamheidsambitie Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst verlicht niet, tenzij

De gemeente Bronckhorst legt de lat hoog. Uiterlijk 2030 wil deze gemeente namelijk energieneutraal zijn. Een ambitieus plan, dat Bronckhorst is toevertrouwd. Door in alle woonwijken en buitengebieden te kiezen voor connected straatverlichting maakt de gemeente haar duurzaamheidsambitie verder waar. De innovatieve gemeente draagt zo bovendien actief bij aan waardevolle thema’s als besparen op energie en kosten, comfort en veiligheid.

Overstap naar LED zorgt voor 50% energiebesparing

De gemeente Bronckhorst maakt werk van duurzaamheid. Dat merk je aan allerlei initiatieven. Naast het gemeentehuis, dat door verschillende maatregelen op het gebied van isolatie, verwarming, koeling en energievoorziening een toonbeeld van duurzaamheid is, wil de gemeente ook vooroplopen middels openbare verlichting.

Een eerste belangrijke slag sloeg de gemeente met het vervangen van 5.000 conventionele armaturen door connected LED armaturen. Deze vervanging alleen al realiseert een besparing van 50% op de energiekosten. Maar… de gemeente wilde meer. Door te kiezen voor een slimme verlichtingsoplossing kan nu elk armatuur individueel en op ieder gewenst moment worden gedimd. Hierdoor wordt extra bespaart op energiekosten, maar ook op onderhoud. De slimme LED armaturen geven namelijk zelf aan wanneer onderhoud nodig is en sturen hiervoor automatisch een seintje naar het onderhoudsbedrijf.

“Het ‘verledden’ van onze openbare verlichting leverde een besparing op van 50%. Door onze verlichting ook nog eens slim te maken hebben we nu altijd en overal de juiste hoeveelheid licht. En we besparen extra op onderhoud”, aldus Paul Hofman, Wethouder Duurzaamheid en Energie binnen de Gemeente Bronckhorst.

Natuurbewust

Veel gemeentes hebben de overstap van conventionele verlichting naar LED, die een forse besparing op de energierekening mogelijk maakt, al gezet. Gemeentes die vanuit hun duurzaamheidsstreven nóg meer willen besparen, zoals Bronckhorst, zijn sterk in opkomst. De binnen de gemeente Bronckhorst toegepaste LED verlichting realiseert voor hen op het gebied van openbare verlichting de perfecte oplossing.

Nieuwe LED armaturen worden via een GPS-module automatisch door het gemeentelijke netwerk getraceerd, waarna de gemeentelijke OV-beheerders via dimprofielen op het bijbehorende dashboard de verlichtingsbehoefte per woonwijk kunnen instellen. De armaturen dimmen nu op verschillende momenten op een dag op en weer af. Dit geldt ook voor de buitengebieden met hun bijzondere flora en fauna. Door op deze plekken de LED verlichting extra te dimmen wordt de natuur zo min mogelijk verstoord.

Met dit slimme verlichtingssysteem geeft de gemeente het goede voorbeeld aan de inwoners, elke dag én nacht weer. Zo verzekert Bronckhorst zich van een goede balans tussen energiebesparing en veiligheid, met respect voor de fraaie natuur die haar kenmerkt.

Dit project is uitgevoerd door
(Openbare) gebouwen verlichten zonder hoge kosten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!