Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Slimme en circulaire verlichting voor Gemeente Arnhem

Optimaal licht in twee parkeergarages

In 2020 werd na een openbare aanbestedingsprocedure de opdracht gegund voor de vervanging van de verlichting in twee parkeergarages in de gemeente Arnhem: Centraal en Musis. De kennis en vaardigheid rondom deze installatie en het onderhoud waren volledig in handen van ITN. De inhoudelijke kennis over het licht, de sturing maar ook het onderdeel product duurzaamheid en circulariteit was sterk aanwezig bij de betrokken LED leverancier.

Openbare aanbesteding

Raymond van Dijken, salesmanager bij de lichtleverancier, was nauw betrokken bij het project: “Onze inschrijving was absoluut niet de goedkoopste oplossing, maar bood de gemeente Arnhem wel het beste totaalpakket met het oog op de technische-, duurzame- en circulaire ambities”.

“In feite zijn wij ruim twee jaar geleden al met dit project gestart”, vertelt Van Dijken. “We stuitten destijds op de uitvraag van de Gemeente Arnhem, voor de renovatie van de verlichting in twee parkeergarages. Vanwege de inschrijvingscriteria van de aanbesteding konden wij zelf als fabrikant niet deelnemen aan de aanbesteding. Wij hebben in ITN de geschikte partner gevonden om gezamenlijk deze tender aan te vliegen”.

Kwaliteit boven prijs

Van Dijken vervolgt: “Het mooie aan dit project waren de beoordelingscriteria. In totaal waren er 600 punten te verdienen, waarvan er slechts 200 punten werden gegeven aan de prijs. Er konden dus 400 punten worden verdiend op basis van kwalitatieve criteria en dat is precies waar wij een toegevoegde waarde kunnen leveren in projecten. We hebben in de tender daarom maximaal ingezet op intelligente systemen en een circulaire verwerking van de oude armaturen. De gemeente was niet op zoek naar een eenmalige transactie, maar verlangde ontzorging rondom de verlichting voor de komende 10 jaar. Om die reden is er een tienjarig onderhoudscontract in ons voorstel opgenomen”.

Draadloos netwerk

Als het over intelligente systemen gaat, komt Martijn den Besten om de hoek kijken. Hij is als business development manager binnen de organisatie van de LED leverancier verantwoordelijk voor de uitrol van lighting solutions en services.

“Voor de Gemeente Arnhem hebben wij de samenwerking opgezocht met Chess. De armaturen in de parkeergarages zijn uitgerust met sensoren en nodes voor een draadloze aansturing en onderlinge communicatie over MyMesh. Ook zijn ze gekoppeld in ons lichtmanagementsysteem. Kort gezegd hoefde er geen DALI-stuurleiding in de garage te worden aangelegd voor de schakelingen en scenes. Standaard zijn de armaturen terug gedimd tot een basis lichtniveau om de efficiëntie verder te verhogen en levensduur te verlengen. Ook zijn er op sommige verdiepingen van de parkeergarages scenes ingesteld. Bij afwezigheid van voertuigen en personen dimt het lichtniveau hier verder terug dan het basislicht. Zodra er beweging wordt gedetecteerd, springt de verlichting aan op het basislicht niveau. Dit zorgt voor een aanvullende CO2 besparing”, legt Den Besten uit.

De cirkel is rond

Ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit vielen binnen de tender punten te verdienen. Daar heeft de lichtleverancier een geweldige oplossing voor weten aan te bieden. Van Dijken: “De oude armaturen zijn door ITN verwijderd uit de parkeergarages. Deze zijn centraal verzameld en door ons naar Recycle Service Centrum in Amsterdam gebracht. Hier zijn de armaturen volledig gestript, de optiek, behuizing, klemmen, VSA, elektronica en lampvoetjes zijn allemaal afzonderlijk van elkaar verwerkt. De armatuur optieken en behuizingen zijn verwerkt tot ‘nieuw’ granulaat. Dit granulaat is van dusdanige kwaliteit dat onze fabriek dit weer als grondstof voor de productie van nieuwe waterdichte armaturen kan gebruiken”.

Dit project is uitgevoerd door
Verlichtingsarmaturen verduurzamen of zelfs volledig circulair vervangen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!