Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Praxis en Brico kiezen met light as a service voor duurzaamheid en een nóg mooiere winkelbeleving

Geen investering, wel 70% energie besparen

Praxis en Brico, dochters van moederorganisatie Maxeda DIY Group, wensten hun filialen te voorzien van energiezuinige LED verlichting. Daarbij stelden zij als doel het assortiment beter tot zijn recht te laten komen en kosten te besparen. Voor de ruim 120 filialen werd gekozen voor light as a service, waarbij enkel een all-in maandelijks servicebedrag verschuldigd is en men voor de energiekosten betaald. De installatie-, onderhouds- en aanschafkosten blijven achterwege.

Koop licht, geen lampen

Verlichting is één van de vier grootste energieverbruikers posten in de retail. Winkels kunnen 50 tot zelfs 90% elektriciteit besparen wanneer zij overstappen naar (slimme) LED verlichting. Daarbovenop zorgen de huidige energietarieven ervoor dat de terugverdientijd van deze investering in veel gevallen afneemt naar minder dan twee jaar. In het geval van Praxis en Brico, en hun wens om de ruim 120 filialen te voorzien van LED verlichting, vraagt dit echter om een aanzienlijk grote investering. Gelukkig bieden meerdere LED leveranciers light as a service aan als dienstverlening. Hiermee bespaar je niet alleen op energiekosten, maar verbeter je ook de aantrekkelijkheid en winkelbeleving voor klanten.

"In onze gangpaden hebben wij nu een lichtopbrengst van 500 lux. Dit is ruim voldoende om ons assortiment mooi uit te lichten en toch volop energie te besparen. Wij krijgen veel positieve reacties van onze klanten en van onze medewerkers. Bovendien betalen we voor al onze winkels alleen nog voor een servicecontract. Hierin is de hele ombouw van al onze winkels opgenomen, dus ook het weghalen en recyclen van oude verlichting en het installeren van nieuwe LED armaturen. Het onderhoud van de verlichting hoort hier ook bij. En bij problemen of defecten is één mailtje genoeg om het te laten oplossen.”

- Henk Schurink, Manager Bouw en Winkelinrichtingen Praxis

Duurzame, circulaire oplossing

Ruim 120 filialen werden voorzien van twee typen LED verlichting. Winkels met een laag plafond kregen een lichtlijn aangeboden, die met een hoger plafond speciale LED pendelarmaturen. Ook ruimtes zoals de magazijnen, kantoren, garderobes, toiletten en zagerijen zijn met LED uitgelicht.

Door een deel van de pendelarmaturen speciaal voor hen te laten ontwerpen, welke gemaakt werden via digital manufacturing, zetten Praxis en Brico nog een stapje extra in de duurzame richting. Bovendien zijn de armaturen volledig recyclebaar, waardoor ze voor een lage CO2-footprint zorgen tijdens het fabriceren en transport. Dit alles leidde tot een besparing op de energiekosten van 70%, terwijl er geen investering vereist is. Daarnaast heeft Maxeda alle oude armaturen uit haar 120 filialen ingeleverd bij Wecycle, zodat deze optimaal gerecycled konden worden.

"Als een van de grootste spelers qua winkelverkoop vloeroppervlak in de Nederlandse retailmarkt, vinden wij het uiteraard van belang om onze winkels te verduurzamen. Alle ontwikkelingen op het gebied van energiezuinige verlichting hebben wij nauwgezet gevolgd. Qua verlichting zijn onze winkels weer helemaal up-to-date.”

- Frank Pruijn, Directeur Verkoop van Praxis

Wecycle Award

Tijdens de renovatie werden ruim 800 metaalhalide lampen en meer dan 50.000 TL armaturen vervangen door LED. Wecycle, die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen organiseert, beloonde Praxis vanwege de omvangrijke inzameling van lampen en armaturen bij de renovatie in de 120 vestigingen met een Gouden Bakkie Award.

Dit project is uitgevoerd door
Grootschalig energie besparen, zonder te hoeven investeren?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!