Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

School voor speciaal onderwijs stapt over naar LED om lesaanbod te optimaliseren

Energiebesparend onderwijs als nieuwe basis voor de toekomst

Het Mariëndael in Doetinchem ziet de mogelijkheden van elk kind. De medewerkers focussen onvoorwaardelijk op ontwikkeling en zorgen voor een overzichtelijke leeromgeving. Op deze school komen leerlingen samen voor speciaal onderwijs, maar worden ook zorg- en revalidatiebehoeften ingevuld. Om haar aanbod in het juiste licht te zetten, startte de school in het voorjaar van 2023 vanuit duurzaamheidsgedachte een verlichtingsrenovatie.

Locatiebezoek vormt de start

Pola installatietechniek, één van de vaste samenwerkingspartners van LED verlichtings fabrikant MEGAMAN, stuitte op de verlichtingsaanvraag van het Mariëndael. Samen met Jim Boerma, sales manager bij MEGAMAN, bezochten zij de onderwijslocatie voor een inventarisatie van de huidige armaturen en inmeting van alle uit te lichten ruimtes.

Boerma: “Voordat wij een offerte met alle LED mogelijkheden uitwerken, bezoeken we graag de locatie waar het om gaat. Zo weten we zeker dat de afmetingen kloppen op de tekeningen die aangeleverd worden. Bovendien kunnen we dan ook direct specifieke wensen van een klant bespreken, zoals bijvoorbeeld de lichtkleur, aansturing of toevoeging van bijzondere armaturen”.

Onbegrensd portfolio

Al tijdens het eerste bezoek werd duidelijk dat het renovatieproject zich richtte op alle ruimtes in de school. Van opbouw tot inleg armaturen, plafonnières, schijnwerpers, downlighters en montagebalken.“In de klaslokalen, kantoren, gangen, entree, spreekkamers, verkeers-, maar ook snoezel- en therapieruimtes van het Mariëndael vonden we veel verschillende verouderde TL-armaturen. Het is vervolgens aan ons om een goed alternatief te vinden om de transitie naar LED in te zetten. Natuurlijk passen we het liefste onze eigen armaturen toe. Mocht het zo zijn dat een armatuur van een andere fabrikant beter past, of dat een installateur of eindklant een specifieke voorkeur heeft, dan nemen we dat mee in het wensenpakket en ons uiteindelijke lichtplan. In dit geval komen de armaturen grotendeels uit ons eigen productportfolio. Een klein aantal armaturen zijn geleverd van een ander fabricaat met bewezen kwaliteit, die eveneens verkrijgbaar zijn via de elektrotechnische groothandel.”

Hetzelfde geldt voor de toevoeging van aanwezigheidssensoren en bewegingsmelders. Zo bouwt Boerma het complete lichtplan om tot een concrete offerte die via de groothandel geleverd wordt aan de installateur of eindklant. Door deze strategie te hanteren kan men via één verkooppunt alle benodigdheden inkopen. “Een hapklaar plan dus, waarmee we de installateur maximaal ontzorgen en ze direct aan de slag kunnen.”  

Lichtberekening volgens normering

Na de inventarisatie werkte Boerma’s collega steekproefsgewijs een aantal ruimtes uit, waardoor middels een lichtberekeningen in een 3D render de voor en na situatie werd getoond. “Het project bestaat voornamelijk uit één op één renovatie. In een aantal ruimtes vonden wij de hoeveelheid licht desondanks niet toereikend. We hebben er daarom voor gekozen om extra armaturen te plaatsen, zodat het lichtniveau verbeterde en ook voldoet aan de normering voor (speciaal) onderwijs.”

Terugkijkend is Boerma tevreden over de samenwerking. “De medewerkers van Pola waren erg te spreken over de wijze waarop wij alles aangeleverd hebben. Daardoor zijn er tijdens de installatie geen moeilijkheden ontstaan”. Ook de medewerkers van het Mariëndael in Doetinchem blikken tevreden terug. Zij vinden de nieuwe LED armaturen erg prettig en ervaren de uitgekozen lichtkleur (4000 Kelvin) als frisse, fijne beleving.

Dit project is uitgevoerd door
Onderwijs en verduurzaming met elkaar verbinden?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!