Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

De kunst van renoveren - Het Educatorium

Universiteit Utrecht plaatst LED voor optimale leeromgeving

Hoe kunnen we architecturaal erfgoed bewaren en tegelijkertijd aanpassen aan de normen van vandaag de dag? Het was dé uitdaging bij de renovatie van de LED verlichting in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. Het gebouw dateert uit 1995 en herbergt onder andere twee college- en drie tentamenzalen.

Hedendaagse verlichtingssterkte

In 2020 startte Universiteit Utrecht een renovatietraject en werd de verlichting van het Educatorium vernieuwd om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Om een optimale leeromgeving voor studenten te creëren werd met behulp van verschillende LED armaturen een verlichtingssterkte van 750 lux in alle tentamen- en collegezalen gerealiseerd. Daarmee werd bovendien ook het unieke ontwerp van de verschillende ruimtes benadrukt.

Combinatie van oud en nieuw

Het Educatorium is opgedeeld in meerdere zalen. Tentamenzaal ‘Gamma’ kent een grote oppervlakte, waarbij het plafond en de door de architect ontworpen armaturen bewaard moesten blijven om de unieke sfeer te behouden. De betrokken LED leverancier koos om deze reden voor het refurbishen van de originele armaturen en plaatste op maat gemaakte LED modules in de armatuurbehuizing.

Collegezaal ‘Megaron’ en tentamenzaal ‘Beta’ zijn uitgelicht met nieuwe LED armaturen. Door verlichtingslijnen en plafond inbouwarmaturen te plaatsen in de kleur van het plafond, gaat het licht discreet op in de ruimte. Zo ontstaan er lichte werk- en educatieruimtes met een rustgevende atmosfeer.

Om niet enkel een aangename, maar ook veilige leeromgeving te garanderen zijn in het hele gebouw signaleringsarmaturen geïnstalleerd. Bovendien is de noodverlichting aangesloten op een draadloos EMS-systeem, waardoor Universiteit Utrecht op elk moment de status van de noodarmaturen kan monitoren.

Dit project is uitgevoerd door
Studenten optimaal ondersteunen in hun leerproces?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!