Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Schietvereniging de Treffers plaatst duurzame LED verlichting conform NEN-richtlijnen

Specifieke tak van sport vraagt om unieke aanpak binnen de verlichtingsbranche

Zowel het dorpshuis, schietvereniging de Treffers als voetbalvereniging EMM in Randwijk hadden nieuwbouwplannen. Zij besloten hun krachten te bundelen om een nieuw, gezamenlijk gebouw te realiseren: multifunctionele accommodatie (MFA) De Haar. Sinds 2021 is het nieuwbouwpand met twee kantines, meerdere vergaderruimtes en diverse sportmogelijkheden naar alle tevredenheid in gebruik. Dagelijks wordt het pand uitgelicht met duurzame LED verlichting.

Onbekende verlichtingsnorm

In opdracht van Stap Elektra, één van de vaste samenwerkingspartners van LED verlichtingsfabrikant MEGAMAN, raakte Jim Boerma (sales manager bij MEGAMAN) actief betrokken bij de nieuwbouw van MFA De Haar. Boerma vertelt: “Het zwaartepunt lag op een kwalitatieve, maar ook budgetvriendelijke verlichtingsoplossing. De bouw van het pand was duurder uitgevallen dan van te voren gedacht. Een extra en ook leuke uitdaging lag voor ons in het uitlichten van de schietbaan. Deze diende aan de juiste - en voor ons nog onbekende - normering te voldoen, gezien de schietwedstrijden die hier geregeld georganiseerd worden”.

Specifieke verlichtingseisen

Na ontvangst van de bouwtekeningen koos MEGAMAN voor een aanvullend locatiebezoek om de diverse ruimtes te zien, sfeer te proeven en interieurwensen te bespreken. “MFA De Haar kent multifunctionele, maar ook een heel specifieke ruimte. In de kelder is de schietbaan van schietvereniging De Treffers. Hier komt geen daglicht, terwijl er wel degelijk eisen op het gebied van verlichting zijn”, legt Boerma uit.

In totaal beschikt De Treffers over zeven digitaal gemonitorde schietbanen op 10, 12 of 25 meter. Schietsport kent net als iedere andere sport een eigen verlichtingsnormering, in dit geval de NEN-EN12193-2008, tabel A.5, klasse II. Omdat er op de schietbaan ook competitiewedstrijden gehouden worden, is het erg belangrijk dat de verlichting minimaal aan deze normering voldoet. MEGAMAN heeft de normering aangevuld met de eisen van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schiet Associatie). Zo nam zij de ondergrens in verlichtingssterkte op de schietschijf van de KNSA over en zijn de gelijkmatigheidseisen afgeleid van de onder- en bovengrens qua verlichtingssterkte die de KNSA opgeeft voor verschillende afstanden. Het uiteindelijke lichtbeeld is daardoor ‘strenger’ dan enkel de NEN-EN 12193-2008, tabel A.5, klasse II.  

Sfeervolle, sensor gestuurde armaturen

Op basis van alle opgehaalde wensen en regels werkte MEGAMAN een secuur lichtplan uit. Daarbij werd zoveel als mogelijk rekening gehouden met budgettaire en duurzame wensen. Het nieuwbouwpand is immers volledig zelfvoorzienend door het gebruik van een warmtepompinstallatie.

Naast functionele en normconforme verlichting wensten de gebruikers van MFA De Haar een gezellige sfeer, stralend uit strakke armaturen. De verlichting in de beide kantines is in overleg met de architect door MEGAMAN ontworpen. Het bestaat uit fraaie RVS kabelgoten waarin richtbare spots zijn ingebouwd met dim-to-warm LED modules. In dezelfde kabelgoten zijn smalle LED montagebalken gemonteerd die voor indirecte verlichting zorgen. Daardoor komt de schuine kap van het pand tot zijn recht en wordt de bovengemiddeld hoogte van de ruimte zichtbaar. Tegelijkertijd is er sfeervolle verlichting van de spots. Bovendien kunnen de bezoekers van MFA De Haar elkaar dankzij een voldoende hoge verticale verlichtingssterkte vanwege de indirecte verlichting goed zien. Om deze sfeer te creëren zijn de armaturen in de kantines voorzien van dimming. De toegepaste lichtbronnen in de toiletten (downlighters) zijn geleverd met aanwezigheidssensoren, zodat het licht enkel brandt wanneer er iemand in deze ruimte(s) aanwezig is.

Duurzame lichtoplossing

Het gehele project kent meerdere meters gebundelde pendelarmaturen, buisarmaturen boven de bar, meerdere downlighters en lichtbronnen voor in de door de klant uitgekozen lampenkappen. De pendelarmaturen zijn niet alleen budgetvriendelijk in aanschaf, maar zorgen ook voor een snelle montage. Deze armaturen hoeven enkel bevestigd te worden aan het plafond, waardoor het licht direct na installatie efficiënt brandt. Op de schietbaan is gekozen voor armaturen die passend zijn bij de NEN-normering en uit het zicht van de schutters zijn gemonteerd. De afscherming van deze armaturen hoefde hierdoor niet van speciaal materiaal te zijn, aangezien de kans dat de afscherming - en dus het armatuur - geraakt wordt nihil is.

De gebruikers van MFA De Haar in Randwijk zijn erg te spreken over de nieuwe LED verlichting. “De prachtigste, meest duurzame, gezelligste en mooiste multifunctionele accommodatie”, noemt Roelof Gaasbeek(voorzitter van stichting De Haar) het nieuwbouwpand zelfs. Ook zijn er een aantal andere schietverenigingen komen kijken naar de geplaatste LED armaturen. Ieder van hen was onder de indruk hoe de verlichting ingeregeld is en zag deze manier van verlichten als een mooie, duurzame oplossing voor de toekomst.

Dit project is uitgevoerd door
Een unieke sportomgeving normconform uitlichten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!