Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

TC De Waterkoel gaat met LED een duurzame toekomst tegemoet

De Waterkoel bespaart 60% op haar energierekening

Tennisvereniging De Waterkoel in Schimmert bestaat al ruim 40 jaar. Zo’n 125 enthousiaste amateurtennissers weten de vereniging ieder seizoen wekelijks weer te vinden. Het bestuur zocht naar manieren om te besparen op energiekosten. De oplossing werd gevonden in een LED verlichtingssysteem dat extra besparingsmogelijkheden biedt doordat de verlichtingssterkte op elke baan naar wens is aan te passen.

Van gasontladingslampen naar LED

Bij tennisvereniging De Waterkoel maken de leden gebruik van vier tennisbanen, met in totaal acht masten. De masten zelf waren in prima staat en nog niet aan vervanging toe. Dat gold wel voor de oude gasontladingslampen, die een forse aanslag op de energierekening pleegden.

Als niet-gesubsidieerde vereniging houdt De Waterkoel haar eigen broek op. Net als vele andere verenigingen zoekt zij daarom voortdurend naar oplossingen om te bezuinigen. Besparen op energie- en onderhoudskosten bij baanverlichting lag daarom voor de hand. Daarnaast zocht TC De Waterkoel de beste baanverlichting, zodat spelers op elk moment zonder lichthinder kunnen spelen. Met de nieuw geplaatste LED verlichting is een nieuwe fase aangebroken in het bestaan van TC De Waterkoel.

Zelf instelbare verlichtingssterkte

De vereniging koos voor een connected LED verlichtingssysteem wat bestaat uit duurzame armaturen en een regelunit, waarmee vanuit het kantinegebouw per baan de verlichtingssterkte kan worden ingesteld. Dit kan zelfs op afstand via een gebruiksvriendelijke app. De verlichting kan worden ingesteld op 100% voor tijdens wedstrijden of 70% voor tijdens trainingsavonden. Ook is er nog een zeer energiezuinige stand van 10% voor tijdens het opruimen van het veld of wanneer sfeerverlichting op de baan nodig is, bijvoorbeeld bij evenementen.

Minimale verblinding en onderhoud

TC De Waterkoel koos voor energiezuinige LED armaturen die zeer geschikt zijn voor tennisbanen. De horizontale stand van de armaturen garandeert een minimum aan verblinding door strooilicht, zowel bij spelers als omwonenden en voorbijgangers. Een extra voordeel voor De Waterkoel is dat de lichtgewicht armaturen maar één aansluiting hebben, waardoor ze eenvoudig op de bestaande masten konden worden aangesloten en ook nog eens extra onderhoudsvriendelijk zijn.

Het nieuwe connected verlichtingssysteem werkt via Internet of Things. De status en eventuele storingen worden door de onderhoudspartij eenvoudig op afstand uitgelezen, zodat snel tot actie kan worden overgegaan. Zo wordt extra bespaard op onderhoudskosten. “Met ons connected verlichtingssysteem besparen wij maar liefst 60% op onze energierekening en gaan wij een duurzame toekomst tegemoet”, aldus Frans Crombag, Secretaris TC De Waterkoel.

Dit project is uitgevoerd door
Energie besparen én onderhoudskosten verlagen in één?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!