Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

World Cup Shorttrack versneld plaatsing LED verlichting en realiseert aanzienlijke energiebesparing

Verlichtingsupgrade voor Sportboulevard Dordrecht

Sportboulevard Dordrecht is dé sportieve ontmoetingsplek in de regio. Van 50-meter wedstrijdbad tot ijsbaan, fitness en een 1.500 m² sporthal. Het grote sportcomplex wordt regelmatig ingezet voor (sport)evenementen, zoals de World Cup Shorttrack. Om te voldoen aan het daarbij horende verlichtingsniveau werden gasontladingslampen vervangen voor LED verlichting.

LED verlichting op topsportniveau

Al sinds 2008 is Mark Laponder van ESZET Lighting betrokken als lichtadviseur bij Sportboulevard Dordrecht. Bij de bouw van het sportcomplex werd hij door het adviesbureau wat destijds het techniekplan uitwerkte gevraagd mee te denken over de sporttechnische lichtinvulling. “Bij Sportboulevard Dordrecht hebben wij in 2008 alle sportruimtes mogen voorzien van gasontladingslampen, passend bij de destijds geldende verlichtingsnormen”, legt hij uit.

Het pand, dat eigendom is van de gemeente Dordrecht en wordt geëxploiteerd door Optisport Dordrecht, is één van de locaties waar de afgelopen jaren op hoog niveau sportwedstrijden werden gehouden. Vanaf 2013 tot heden was de gemeente Dordrecht namelijk gastheer van diverse internationale shorttrackwedstrijden. Laponder: “Om de ijsbaan te voorzien van het benodigde licht voortopsportniveau (1.800 lux), heeft de gemeente besloten over te stappen naar LED verlichting”.

Plug en Play vervanging

Het door ESZET Lighting uitgewerkte voorstel werd geaccepteerd en midden 2023 door installateur Easy Technical Solutions uit Rijswijk gerealiseerd in de ijshal. De realisatie was nog een flinke kluif, aangezien de installatie tijd beperkt was en de installateur alle zeilen bij moest zetten om dit, op soms sterk afwijkende werktijden, te kunnen realiseren. De lichtinstallatie kent in totaal 133 armaturen, welke 1:1, plug en play zijn vervangen. “De installatie verliep ondanks de uitdagingen in harmonieuze afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen. De achterliggende technische installatie konden we behouden. Zo realiseerden we niet alleen een goed verlichte sportlocatie, maar ook een lagere investering voor de gemeente. De nieuwe verlichting voldoet bovendien aan de meest actuele eisen voor bijvoorbeeld shorttrackwedstrijden, het licht gaat ruim over de 2.000 lux heen”.

Meer licht, minder energie

Inmiddels is ook de verlichting boven het 50-meter internationale wedstrijdbad vervangen. In vervolg daarop is men op het moment van schrijven (november 2023) in overleg over verlichtingsaanpassingen in de sporthal en turnhal. In de tussentijd is de Omgevingsdienst van de gemeente Dordrecht betrokken geraakt bij dit project. “Sportboulevard Dordrecht is een grootgebruiker qua energie. Alle warmte die vrijkomt in het zwembad zetten zij al heel bewust om naar kou in de ijshal. Desondanks vraagt het gebruik van het sportcomplex veel energie, waardoor zij op het lijstje van de gemeente stonden om extra energiebesparende maatregelen te treffen. De overstap naar LED past daar heel mooi in”.

Om de verduurzaming van het gehele pand verder te realiseren, heeft de gemeente Dordrecht een adviesbureau aangesteld. “Of wij daar een rol in mogen hebben, is nog niet bekend. Tot nu toe hebben we al 57%energiebesparing weten te realiseren ten opzichte van de oude verlichtingsinstallaties op basis van gasontladingslampen uit 2008. Daar zijn we al trots op. Oh, en laat ik daarbij niet vergeten te melden dat het nieuwe lichtplan véél meer licht uitstraalt dan voorheen, aangezien bijvoorbeeld de ijshal moest voldoen aan extra hoge eisen voor de World Cup Shorttrack”, sluit Laponder af.

Dit project is uitgevoerd door
Een sportlocatie slimmer, efficiënter en milieubewust inrichten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!