Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

VV Hardegarijp zet met LED grote stap richting duurzaamheid en kostenbesparing

Voetbalclub bespaard energie en vervangingskosten van veldverlichting

Sinds 1962 beschikt VV Hardegarijp over een sportpark aan de rand van het dorp, waar wekelijks 450 leden verdeeld over 25 teams voetballen. Het eerste elftal komt uit in de derde divisie en kreeg afgelopen seizoen landelijke aandacht. Tegelijkertijd stond de club voor de uitdaging om haar energieverbruik te optimaliseren, met name tijdens de trainingen. Ook wenste VV Hardegarijp de lichthinder voor omliggende woningen te minimaliseren.

Twee velden, 12 masten

Het speelveld van VV Hardegarijp bestaat uit een kunstgras hoofdveld, waar zowel trainingen als wedstrijden op gespeeld worden. Daarnaast kent de club een trainingsveld. Op ieder van deze sportvelden is een gloednieuw, duurzaam en kostenbesparend LED verlichtingssysteem geïnstalleerd. In totaal kent de nieuwe lichtinstallatie 12 lichtmasten, waar - afhankelijk van het speelveld - op hoogte meerdere armaturen aan verbonden zijn.

Het trainingsveld wordt verlicht door vier mastarmaturen met een hoogte van 15 meter. Aangezien er op deze masten geen ruimte aanwezig was om de lichtdriver te plaatsen, is iedere mast voorzien van een buitendriverbox die aan de mast gemonteerd is. De verlichting op het hoofdveld bestaat uit acht mastarmaturen op 18 meter hoogte, elk voorzien van twee armaturen per mast. Op beide velden zijn de armaturen voorzien van vizieren om lichthinder te voorkomen.

Vier lichtscenes

De lichtsterkte en helderheid werden afhankelijk van het speelveld ingeregeld. Bij voetbalwedstrijden is immers meer licht nodig dan bij een training. In sommige gevallen wordt tijdens een training slechts de helft van het veld gebruikt. Om zo slim mogelijk om te gaan met de benodigde energie en tegelijkertijd de lichthinder voor dorpsbewoners te verminderen, werden verschillende lichtscenes uitgewerkt. Met behulp van DALI converters en een smart switch kan VV Hardegarijp gemakkelijk kiezen voor één van de vier lichtopties. Hierdoor kan de club nog meer energie besparen en de verlichtingsefficiëntie verbeteren, zonder in te leveren op de kwaliteit van haar trainingen.

Duurzame strategie

Het bestuur van VV Hardegarijp blikt tevreden terug op de installatie. “De keuze voor LED verlichting was een bewuste. Ten eerste biedt het een aanzienlijke kostenbesparing op de lange termijn. LED lampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar hebben ook een langere levensduur, wat betekent dat we minder vaak lampen hoeven te vervangen. Ten tweede past deze verandering in onze bredere strategie voor verduurzaming, waarbij we streven naar een lagere CO2-uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk. De installatie van het nieuwe verlichtingssysteem werd vakkundig uitgevoerd door Houweling Techniek. Hun expertise en harde werk hebben ervoor gezorgd dat het project soepel en efficiënt is verlopen, we zijn hen zeer dankbaar voor hun inzet.”

Dit project is uitgevoerd door
Energiebewust sporten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!