Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

OBS Brandevoort bespaart 50% energie na de overstap op LED en nog eens 18% extra door over te stappen op SMART

SMART energie voor leerlingen en leerkrachten

Openbare basisschool Brandevoort is volledig omgebouwd naar SMART lighting. Een duurzame oplossing voor het creëren van een lichtniveau in het schoolgebouw. In het onderwijs is de juiste verlichting onmisbaar aangezien het de concentratie en productiviteit kan bevorderen. De mogelijkheid om automatisch te schakelen en om verlichtingsniveaus per ruimte in te stellen speelden ook een belangrijke rol in dit project.

Duurzame oplossing

In het hart van de nieuwbouwwijk Brandevoort in Helmond werd oorspronkelijk een appartementencomplex gebouwd, maar doordat er veel kinderen in de buurt kwamen wonen werd dit complex omgebouwd tot “schoolwoningen”. Zo ontstond OBS Brandevoort, een school voor het basisonderwijs van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De school bestaat uit 3 verdiepingen met in totaal 20 klaslokalen.

De directie van OBS Brandevoort wilde graag de verlichting vervangen voor een duurzame oplossing met maximale energie besparing en de mogelijkheid om deze automatisch te laten schakelen. Daarnaast wilden zij het energieverbruik van de school zeer nauwkeurig kunnen controleren. Ze wenste een beter lichtniveau te creëren voor leerlingen en leerkrachten en de mogelijkheid om de verlichtingsniveaus gemakkelijk per ruimte naar wens in te stellen.

SMART-Connect oplossing voor maximale energiebesparing


Samen met de installateur is er gekozen voor een SMART-Connect oplossing met web interface. Hierbij is de Smart Connect Box geschakeld op het internet netwerk en kan men het energieverbruik op afstand monitoren. In totaal zijn er meer dan 550 apparaten geïnstalleerd, allemaal via Bluetooth verbonden.

Met de SMART-Connect oplossing kunnen alle vragen vanuit de directie worden vervuld. In totaal zijn er 20 klaslokalen, maar ook de gangen en receptie voorzien van sensoren zodat het licht alleen aan gaat indien nodig. Hierdoor kan maximale energie bespaard worden. Met behulp van de switch hebben leerkrachten zelf de mogelijkheid om de gewenste licht scene in het klaslokaal te selecteren per activiteit. Dus wanneer er een presentatie gehouden wordt kan er voor een ander licht niveau gekozen worden, volledig aangepast op de wensen van de leerkrachten.

Naast energie besparing ook kosten besparing

De overgang op LED en smart verlichting is niet alleen een duurzame oplossing voor OBS Brandevoort, maar zij hebben hiermee ook een flinke kosten besparing. “We zijn een samenwerking gestart omdat we graag wat meer licht in de school wilde hebben, en uiteraard een energie besparing wilde doen, maar ook een geld besparing. Na enkele maanden kunnen we zeggen dat we al een goede opbrengst hebben. We hebben momenteel al meer dan 30% bezuinigd. Wij zijn heel tevreden met het resultaat.” aldus Joris Dekker, Directeur van OBS Brandevoort.

De totale besparing op basis van de 1 op 1 vervanging is 50%, maar door de verlichting automatisch te laten schakelen is er een extra SMART besparing van 18% gerealiseerd.

Dit project is uitgevoerd door
Op zoek naar een flexibele en slimme verlichtingsoplossing?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!