Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Meander Medisch Centrum slaat de weg in naar een duurzame en bijzonder energiezuinige toekomst

Praktische en energiezuinige verlichtingsoplossing in een ziekenhuis

Meander Medisch Centrum is het ziekenhuis voor de regio Amersfoort. Het indrukwekkende complex omvat meerdere bouwdelen en is uitgerust voor basiszorg, topklinische zorg en opleidingen van zorgprofessionals. Het Meander Medisch Centrum heeft een omvang die vraagt om duizenden verlichtingsarmaturen welke gezamenlijk heel wat energie verbruiken. Het spreekt voor zich dat vervanging van de bestaande armaturen met conventionele technologie door LED een forse energiebesparing kan opleveren.

Instelbaar lichtvermogen

Met het oog op een gefaseerde relighting werd allereerst een testopstelling gemaakt met downlights van verschillende fabrikanten. Uiteindelijk is er gekozen voor een downlight voorzien van een multipower LED en een gatmaat die overal past. Met deze downlight wordt één oplossing geboden voor de verschillende gewenste lichtvermogens, waardoor alle gebieden binnen het ziekenhuis ingevuld konden worden door slechts het lumenpakket aan te passen aan elke zone.

Met een dipswitch kan bij installatie eenvoudig de lichtstroom ingesteld worden, variërend van 1060lm tot 2230lm. Dankzij de identieke gatmaat van de armaturen was bovendien een snelle vervanging mogelijk met minimale hinder. Ook zijn de armaturen voorzien van de nieuwste LED technologie en bijzonder efficiënte optieken.

Eén armatuur voor diverse toepassingen

Inmiddels is in grote delen van het ziekenhuis de verlichting vervangen door energiezuinige LED armaturen. De multipower downlights vormen de perfecte functionele verlichting in de gangen, terwijl in het bedrijfsrestaurant de decoratieve gefacetteerde reflector en het sprankelende licht zorgen voor een gezellige sfeer. In de centrale hal van het ziekenhuis, waar veel daglicht aanwezig is, is gekozen voor downlights met een opalen afscherming en een brede, diffuse lichtspreiding.

De ontvangstbalies van diverse afdelingen binnen het ziekenhuis werden uitgerust met een combinatie van multipower downlights en pendelarmaturen, voorzien van direct en indirect licht. De strakke vormgeving van de armaturen draagt bij aan de moderne uitstraling van de balies en zorgt voor een aangenaam verlichte (werk)plek, zowel voor baliemedewerkers als voor bezoekers.

Dit project is uitgevoerd door
Een consistente armatuurkeuze diverse ruimtes uniek laten uitlichten?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!