Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

LED licht in Meander Medisch Centrum draagt bij aan gezondheid van patiënt én personeel

Natuurlijk daglicht in de gezondheidszorg

Topklinisch ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort opende onlangs haar vernieuwde Oogdagcentrum. De afdeling ligt echter volledig inpandig, waardoor het ontbrak aan rechtstreeks daglicht. Met behulp van gesimuleerd daglicht door een kunstlichtdak met blauwe lucht en dynamische LED verlichting wordt op de zorgafdeling alsnog de hele dag door natuurlijk licht nagebootst.

Energie + technologie = welzijn

In de poliklinische omgeving van de oogkliniek is het de hele dag een komen en gaan van patiënten. Zij bezoeken het ziekenhuis voor een korte, intensieve behandeling door hooggespecialiseerde medewerkers, zoals verpleegkundigen en artsen. Patiënten en personeel hebben dan ook baat bij optimale prestaties en een minimum aan stress. Aandacht voor het bevorderen van de gemoedstoestand is daarom essentieel.

Om deze specifieke zorgafdeling te voorzien van natuurlijk licht werd een oplossing gevonden in NatureConnect van Signify. NatureConnect geeft energie en draagt bij aan een gevoel van welzijn. Een belangrijk voordeel, zeker gezien de grote druk waarmee het zorgpersoneel te maken heeft. NatureConnect is namelijk gebaseerd op biofiele ontwerpprincipes die een positieve invloed hebben op de tevredenheid van het personeel en ervoor zorgen dat ze zich energiek voelen. Annemarie Schaap, projectleider bij Meander Medisch Centrum zegt hierover: “Het feit dat we graag daglicht wilden op een afdeling zonder buitenramen, was een uitdaging in de ontwerpfase. We vonden een perfecte oplossing in NatureConnect van Signify”.

Een tekort aan daglicht heeft een negatieve impact op ons welzijn. Het toevoegen van daglicht helpt patiënten en personeel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort in de ondersteuning van hun natuurlijke biologische klok. Zij slapen beter, voelen zich energieker en zijn beter gestemd. Of, zoals Laura Kouwenberg, verpleegkundige in het Meander Medisch Centrum, het zegt: “Soms heb ik het idee dat de zon schijnt en dat er daglicht binnenkomt. NatureConnect geeft me de hele dag door energie”.

Meerdere scenes

De toegepaste Skylight-armaturen geven het gevoel dat je rechtstreeks naar buiten kijkt. Samen met de Daylight-armaturen zorgen ze voor het energieke ‘daglichtgevoel’. Naast het automatische 24-uurs biodynamische dagritme kan de verpleging via de wandschakelaar ook handmatig andere scenes selecteren. De Energize-modus zorgt voor extra licht bij taken waarbij focus gewenst is, de Relax-modus geeft een warmer en extra rustgevend lichtbeeld.

Dit project is uitgevoerd door
Op zoek naar verlichting die energie geeft en patiënten helpt te ontspannen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!