Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis kiest voor slimme en energiezuinige LED kantoorverlichting

Opschakeling in de transitie naar LED

Het toonaangevende Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is actief op drie locaties in Tilburg en Waalwijk. Het topklinisch opleidingsziekenhuis en traumacentrum past het Kaizen-principe toe. Dit betekent dat zij haar zorgverlening continu wenst te verbeteren op thema’s zoals kwaliteit, veiligheid, voeding en duurzaamheid. Het ziekenhuis schakelt een versnelling hoger in haar traject om de campussen in Tilburg te verduurzamen. Het ETZ wil immers tegen 2030 voldoen aan de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid. Eén van de pijlers is het refurbishmentproject ‘verlichting’.

Slimme oplossingen, weinig pijn

In het bestuursgebouw van de locatie TweeSteden is in 2022 in een eerste fase de fluorescentieverlichting aangepast naar LED verlichting. Begin 2024 kreeg dit een vervolg in de vestiging Elisabeth, waar de verlichting op drie verdiepingen volledig is omgezet naar LED. Ook hier maakten de fluorescentielampen plaats voor veel energiezuinigere LED verlichting.

In een organisatie waar 24/7 zorg aangeboden wordt is het uitermate belangrijk om de operationele werking tijdens zo'n omzetting te waarborgen. De slimme refurbishment oplossing van ETAP biedt tal van voordelen. Zo is er geen nieuwe behuizing, noch bekabeling nodig en kon na het verwijderen van de fluorescentielampen direct een LED module in het bestaande armatuur worden geklikt. Hierdoor kon het eigen technische personeel van het ziekenhuis de vervanging uitvoeren. Ook de impact op de werkomgeving is zeer gering: er is geen lawaai- en stofhinder, omdat boren in een betonnen plafondstructuur niet nodig is. Kantoren, werkplekken en vergaderruimtes zijn slechts zeer korte tijd niet beschikbaar.

Foto's: situatie voor en na de refurbishment

Energieverspilling? Nee. Energiezuinig? Ja.

In deze tweede fase van de omschakeling naar LED verlichting kregen in totaal 365 armaturen een nieuwe invulling met een LED module. De kleurtemperatuur 4000 Kelvin is hierdoor de nieuwe maatstaf voor kantoorgedeeltes binnen het ETZ. De omschakeling van fluorescentielampen (35W) naar LED (20W) levert meteen een energiebesparing op van ruim 40%. De nieuw lichtinstallatie haalt bovendien het vereiste verlichtingsniveau van 500 lux. Door het plaatsen van bewegingssensoren realiseert het ziekenhuis een nog hoger energiezuinigheidspercentage en dankzij het hoge lichtbehoud van 99% na 50.000 branduren blijft het lichtniveau conform de regelgeving.

Dit project is uitgevoerd door
Jouw werkomgeving duurzaam bevorderen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!