Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

LED verlichting als speerpunt voor energiezuiniger Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis

Gefaseerde overstap naar duurzaam licht

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), met vestigingen in Tilburg en Waalwijk, is één van de topklinische ziekenhuizen van Nederland. Het biedt hooggespecialiseerde medische zorg aan patiënten, voert wetenschappelijk onderzoek uit en is een opleidingsziekenhuis voor medisch specialisten en andere profielen van zorgverleners. Om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te behalen wenst het ETZ gefaseerd stappen te ondernemen om tegen 2030 haar CO2-uitstoot te halveren.

Vlotte omschakeling

Eén van de speerpunten in het energiezuiniger maken van het ETZ is het vervangen van de verlichting in alle gebouwen op de verschillende locaties. De eerste stap is gezet door de verlichting in de gangen van het bestuursgebouw in Tilburg te vernieuwen. Door de bestaande plafondconstructie in het gebouw hield een volledige vervanging van de lichtarmaturen ook een totale renovatie van het plafond in. Deze vernieuwingsoperatie had daardoor grotere gevolgen dan van te voren verwacht en zou leiden tot een grootschalig renovatieproject.

Dankzij de refurbishmentoplossing van de betrokken LED leverancier bleef de impact van de werkzaamheden beperkt. Enkel de lampen en reflectoren van de oorspronkelijke armaturen maakten plaats voor LED modules, waardoor er geen ingrijpende werkzaamheden aan het plafond nodig waren.

Minder verbruik, meer uitstraling

Door deze omschakeling daalde het energieverbruik van het ETZ met 39%. Als bijkomend voordeel regelen daglichtsensoren de intensiteit van het licht, afgestemd op het al aanwezige daglicht. Hierdoor groeit de energiebesparing en neemt ook het lichtcomfort voor medewerkers, patiënten en bezoekers toe. De nieuw geplaatste LED armaturen verspreiden namelijk een veel egaler licht.

Bovendien benaderen de 65 geïnstalleerde LED modules de kleur van het plafond en zorgen zij voor een mooie, geïntegreerde uitstraling. Ook zorgt de refurbishmentoplossing voor een esthetische uniformiteit met de aangrenzende ruimtes van het ziekenhuis waar nieuwe LED armaturen voor comfortabel licht zorgen. Met een garantieperiode van vijf jaar kan ETZ zorgeloos uitkijken richting 2030.

Dit project is uitgevoerd door
Een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!