Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

LED als basis voor helende omgeving in nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie

Iedere ruimte uitgelicht volgens het overkoepelende doel

Veel zonlicht, natuurlijke kleuren en materialen in een groene omgeving. De nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen voldoet in alle opzichten aan de belangrijkste doelstelling: het bieden van een helende omgeving aan patiënten. In samenwerking met groothandel FDL verzorgde Regiolux de lichtinvulling van de gymzalen.

Verbinding met buiten

Een entourage die moet helpen het welzijn van patiënten te verbeteren. Oftewel: een healing environment. Dat was één van de belangrijkste gedachten achter het ontwerp van het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) dat deel uitmaakt van en via een loopbrug verbonden is met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daar lijkt bouwcombinatie BAM-Trebbe-Equans (BTE), dat dit project onlangs opleverde, goed in geslaagd.

De patiëntenkamers zijn op het oosten gericht, zodat ze profiteren van het opkomende zonlicht en uitzicht bieden op de levendige Oosterparkbuurt. Een bewuste keuze, aangezien daglicht bijdraagt aan het herstel van patiënten met een psychiatrische aandoening. Het uitzicht op de woonwijk plaatst de patiënten bovendien letterlijk in het midden van de maatschappij. De huiskamers en daktuin zijn zo geplaatst dat zij worden voorzien van middagzon.

Optimaal lichtontwerp

Om het welzijn van patiënten in iedere ruimte te verbeteren benaderde bouwcombinatie BTE al in de ontwerpfase van het UCP licht- en elektrotechnische groothandel FDL (For Different Light). Zij werd gevraagd een lichtontwerp voor de gymzalen uit te denken, een opdracht die hen op het lijf geschreven is. “We zijn gespecialiseerd in lichtontwerpen en -adviezen,” vertelt Wim van Zonneveld, lichtontwerper bij de in Leeuwarden gevestigde groothandel.

Van Zonneveld las het bestek en ontdekte al snel dat de uitgangspunten niet helemaal pasten bij de doelgroep: patiënten met psychiatrische klachten. “Er werd onder meer een lichtkleur van 3.000 Kelvin gevraagd. Voor deze doelgroep is daglicht erg belangrijk. Wij hebben toen geadviseerd: kies voor minimaal 4.000 Kelvin. Daarnaast zijn deze mensen erg gevoelig voor prikkels. Dat vergt armaturen met een lage luminantie (helderheid). Daarmee houd je de lichtgevende oppervlaktes van de armaturen zo laag mogelijk.”

Het UMCG en BTE konden zich goed vinden in dit ontwerp. Voor Van Zonneveld aanleiding om contact te zoeken met Regiolux Nederland. De dochter van de gelijknamige Duitse fabrikant van verlichtingssystemen en specialist in sporthalverlichting leverde de armaturen voor de gymzalen.

Dit project is uitgevoerd door
Licht als onderdeel van een helend zorgproces?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!