Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Energiezuinige LED armaturen zorgen voor 60% besparing in productiehal

Verbetering van lichtsterkte realiseert optisch comfort

Al sinds de oprichting in 1883 worden Mosa tegels in Maastricht ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Koninklijke Mosa levert in meer dan 50 landen verspreid over vier continenten tegels voor wanden, vloeren, gevels en terrassen. Haar circulaire aanpak voert Mosa door in de breedste zin van het woord. Dat geldt dus ook voor de inrichting en verlichting van het kantoorpand en haar productie-omgeving in Maastricht.

Eenvoudige renovatie

Begin 2023 zijn alle TL armaturen in de productiehal van Koninklijke Mosa vervangen door energiezuinige LED verlichting. Door de bestaande lichtlijn te behouden, hoefde de betrokken LED leverancier enkel nieuwe LED units te plaatsen. “Aansluitend bij de cradle to cradle gedachte van Mosa ontstond de wens voor energiezuinigere verlichting die ook volledig recyclebaar is. In totaal zijn er 870 LED units geplaatst op de bestaande lichtlijnen. De armaturen konden plug en play worden vervangen en ook de bekabeling kon worden hergebruikt”, aldus Rik Mens, manager sales & projecten, namens de betrokken LED leverancier.

Voor installateur Henk Grijmans van GeTib Industriële Electrotechniek was de keuze simpel: “Naast het feit dat de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend is, was de bestaande lichtlijn ook van Norton. Bovendien was dit voor Mosa vanuit het oogpunt van circulariteit de meest logische keuze. Waarom zou je de rails die nog jaren mee kunnen vervangen door nieuwe? Je kunt de nieuwe LED units er namelijk heel eenvoudig op klikken”.

Nieuwste lenstechnologie

Voordat gestart werd met de renovatie, is eerst een proefopstelling gemaakt. In dit project is namelijk gewerkt met de nieuwste lenstechnologie die zeer energiezuinig is en een hoog lichtcomfort en goede lichtsterkte kent. Koninklijke Mosa was hierover direct enthousiast. “We zijn erg blij met de LED units. Ze passen perfect op de bestaande lichtlijnen en geven een mooi egaal licht. Fijne bijkomstigheid is de snelle terugverdientijd van 1,5 jaar”, aldus Wim Wolfs van Mosa.

Dankzij de nieuwste lenstechnologie en breed stralende lensoptiek (90 graden) van de LED units wordt een hoog rendement behaald en kan het licht perfect gericht worden voor een optimale werkomgeving. De uiteindelijke lichtsterkte is met 20% toegenomen ten opzichte van de nieuwwaarde van de eerdere TL armaturen. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe LED units geen reflectoren hebben die veel stof vangen dat op de producten van Mosa kan vallen. Daarnaast is de geplaatste LED verlichting goed bestand tegen de warmte die afkomstig is van de ovens.

Dit project is uitgevoerd door
De lichtsterkte in een bestaande productieomgeving verhogen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!