Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

BREEAM lichtoplossing voor Bieze Food Group

Energiezuinige verlichting op een gelijkmatig en comfortabel verlichtingsniveau

Bieze Food Group (BFG) in Nijkerk is een groep succesvolle, onderling samenwerkende ondernemingen binnen de groeimarkten van verse levensmiddelen. Omdat BFG hard groeit en de mogelijke optimalisatieslagen in het bestaande pand soms te beperkt waren, werd er gekozen voor nieuwbouw. De daarvoor geleverde verlichtingsinstallatie realiseerde een belangrijke bijdrage aan het halen van het BREEAM ‘Excellent’-certificaat.

BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessement Method) zorgt er onder andere voor dat de duurzaamheidsscore van een project inzichtelijk wordt. Het certificaat biedt subsidiekansen en zorgt ervoor dat een gebouw voorbereid is op de toekomst.

Partner in lichtoplossing

Het nieuwbouwpand van BFG in Nijkerk telt in totaal 15.000 m2 aan oppervlakte. Zwier van der Weerd, directeur van huisinstallateur Aalberts Installaties, was voor dit project op zoek naar een partij die ervaring had met BREEAM lichtoplossingen.

Van der Weerd: “Bouwprocessen worden steeds ingewikkelder. Wil je als gebouw een BREEM-certificaat behalen, dan speelt verlichting een belangrijke rol. Wij hebben een LED leverancier gevonden met ervaring op dit gebied, zij konden veel werk uit onze handen nemen. Als partner binnen dit bouwproject regelden zij alle verlichtingsprocessen. De verlichting, we hebben het hier grotendeels over maatwerk, is zodanig vormgegeven dat er op alle niveaus sprake is van een gelijkmatig lichtniveau. Alle verlichting valt binnen de BREEAM-eisen, van de verlichting in de opslag en kantoorruimtes tot op het buitenterrein”.

Maatwerk

Bij BFG ging men met volle overtuiging voor het behalen van het BREAAM-certificaat. Tegelijkertijd was de werkbaarheid en het comfort van de verlichting net zo belangrijk. “Je hebt niks aan energiezuinige verlichting als er niet op alle plekken sprake is van een gelijkmatig en comfortabel verlichtingsniveau”, aldus Jos van Zijl, Facility Manager bij BFG.

Hij vervolgt: “Er is maatwerk geleverd op alle voor ons belangrijke punten. Zo bleek op de middelhoge vloeren van de opslag de lichtsterkte aanvankelijk te hoog, terwijl het lichtniveau op ooghoogte juist te laag was. Dat is direct opgelost met andere optieken en een lagere lichtsterkte, waardoor wij zowel op het gebied van energieverbruik en comfort de gewenste BREEAM prestaties halen. Wij draaien in deze vestiging veel uren volgens een uitgekiende logistiek, dan is het van groot belang dat een verlichtingsleverancier op alle niveaus kan meedenken en afspraken nakomt”.

Dit project is uitgevoerd door
Het welzijn van medewerkers vergroten en gelijktijdig duurzaamheidsprestaties behalen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!