Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Comfort verbeterende LED verlichting resulteert in energiebesparing van 60%

Supertape zet lichtmanagement in voor veiligheid en gezondheid

Supertape ontwikkelt, produceert en levert zelfklevende tapes voor professioneel gebruik in onder andere de voedingsindustrie. Het bedrijf ziet kwaliteit als een voorwaarde, niet als een onderscheidende eigenschap. ISO 22000, een kwaliteits- en voedselveiligheidsrichtlijn, is daarbij een belangrijke leidraad.

Goed licht is noodzakelijk

Eén van de kwaliteitsdoelen van Supertape is ‘supply chain excellence’. Supertape volgt haar prestaties in haar logistieke keten daarom nauwgezet. Van de wijze waarop de grondstoffen worden ingekocht, tot de leverbetrouwbaarheid. In de order verwerkende productie en logistieke afdelingen streeft het bedrijf naar ‘operational excellence’. De medewerkers die de machines bedienen en invulling geven aan de processen maken het verschil. Goed zicht is voor hen een vereiste en erg belangrijk. Het bedrijf zocht om deze reden naar een geschikte oplossing, mede omdat de lichtopbrengst van de oude lichtinstallatie niet meer voldeed.

“We kregen klachten van medewerkers op de productieafdelingen omdat ze last hadden van concentratieproblemen”, aldus Fons UytdeHaag, als facilitair manager verantwoordelijk voor het investeringsvraagstuk van de bedrijfsverlichting. “We merkten dat het licht steeds slechter werd. De lichtopbrengst van de TL-lampen liep terug. Voor de nauwkeurige bewerkingen die wij dagelijks doen werd extra verlichten noodzakelijk om het werkbaar te houden”.

Succesvolle pilot

Samen met de betrokken LED leverancier koos Supertape voor een pilotopstelling. Tijdens deze pilotfase werd één helft van de productieruimte voorzien van nieuwe LED armaturen, terwijl in de andere helft de oude TL-lampen bleven hangen. Zo konden de medewerkers het verschil ervaren.

In de nieuwe lichtoplossing werd vanaf het begin gebruik gemaakt van daglichtsensoren. Op momenten dat het lichtniveau op het werkvlak onder de norm daalt, bijvoorbeeld op een bewolkte dag of ‘s avonds, schakelt het kunstlicht automatisch op het juiste niveau in. Als er voldoende daglicht naar binnen valt, dimt de verlichting uit en verbruikt het dus ook geen energie.

Na de succesvolle pilot heeft Supertape besloten om alle bestaande hallen te voorzien van LED verlichting. De nieuwbouw, onder meer een magazijn voor 6.000 palletplaatsen, wordt tevens opgeleverd met LED verlichting. Daarnaast is het rollenmagazijn voorzien van een passende LED verlichtingsoplossing. UytdeHaag: “Nadat de nieuwe verlichting was geïnstalleerd, kregen we al meteen positieve reacties. We werken hier in drie ploegendienst. De mensen die ’s avonds en ’s nachts werken, merkten meteen dat ze minder vermoeid raakten omdat het licht aanvoelt als daglicht”.

Veiligheid en kwaliteit

Supertape koos voor een LED verlichtingsinstallatie voorzien van een lichtmanagementsysteem. UytdeHaag legt uit waarom: “Dit zorgt voor een hogere veiligheid. We hebben gekozen voor de mogelijkheid van loop- en noodverlichting. Dat betekent dat zodra er ergens iemand loopt het licht met bewegingsmelders aan gaat. Als er geen activiteit is, gaat het licht weer uit. Ook hebben we een looppadenplan. Hier is het opgestelde lichtplan op afgestemd”.

Ook in de geluidsdichte machinekamer van Supertape werd ondersteunende verlichting aangebracht. De thermische huishouding van LED is al goed. In het geval van Supertape werd desondanks voor een speciale LED oplossing gekozen, welke ook goed functioneert bij extreem hoge temperaturen. Een combinatie van aluminium en koelvinnen in dit armatuur zorgen ervoor dat de LED niet te warm wordt, wat de levensduur zelfs in extreme situaties hoog houdt.

“De kans op glasbreuk moeten we natuurlijk laag zien te houden”, legt UytdeHaag uit. “Zoveel mogelijk risico’s wegnemen is belangrijk. Het bijkomende voordeel van de LED armaturen is dat deze HACCP gecertificeerd zijn en daarmee geschikt voor een food-omgeving. De kans op breuken in deze armaturen is klein, de lampen zijn makkelijk schoon te houden en onderhoudsvriendelijk“.

Energie-efficiëntie

De voornaamste reden voor Supertape om te investeren in LED verlichting is energiebesparing. Het investeringsbedrag was fors, met name omdat de verlichting in de hele fabriek werd aangepakt. Dankzij de enorme energiebesparingen die de nieuwe verlichting realiseert, is deze investering snel terugverdiend. UytdeHaag: “Door eerst een pilot te doen, heeft het systeem zichzelf verkocht. Je ervaart zelf de verschillen. We realiseerden uiteindelijk een energiebesparing van 60 procent”.

Dit project is uitgevoerd door
Energie besparen én een veilige werkomgeving bieden?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!