Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

12 kilometer LED lichtlijnverlichting, waarvan 20% door de overheid vergoed voor logistiek dienstverlener

Topbrands kiest voor Duitse kwaliteit

Logistieke partner Topbrands verzorgt de fijn distributie voor derden. De artikelen van meerdere (grote) retailketens worden vanuit heel Europa bij Topbrands verzameld, om vervolgens binnen Nederland te verspreiden. In haar vestigingen in Aduard en Kolham maakt Topbrands gebruik van LED lichtlijnen. De eerste levering van de LED lijnverlichting voor de eerste productiehal was een groot succes. Zelfs zo’n succes dat er in beiden vestigingen en via twee installateurs nog eens meerdere hallen werden uitgelicht.

Aanvulling op aanvulling

De Topbrands vestiging in Aduard is in samenwerking met Green Logistics overgenomen. Richard Westerhof, werkzaam bij de betrokken LED leverancier, vertelt: “In eerste instantie raakte ik in gesprek met Green Logistics via de Technische Unie, één van onze distributeurs. Johan de Graaf (lichtspecialist) van de Technische Unie had een voorstel uitgewerkt waar Green Logistics erg tevreden over was en graag nog meer informatie en mogelijkheden van wilde weten”. Het ging destijds om een lichtplan voor de verpakkingsafdeling.

Al gauw werd duidelijk dat de opdracht groter werd dan in eerste instantie verwacht. Na een succesvolle installatie op de verpakkingsafdeling volgden namelijk ook de logistieke hallen die hierachter zaten. “Omdat de opdracht sterk uitbreidde ben ik richting Groningen gereden voor een lichtmeting en bespreking over het aantal kilometers aan LED lichtlijn. Met die informatie konden wij gaan rekenen, tekenen en een offerte uitwerken. Na een succesvolle installatie in Aduard wenste Topbrands dezelfde verlichting in haar vestiging in Kolham. Ook hier zijn we gestart met één hal en mochten we na een geslaagde installatie meer dan 12 kilometer aan LED lijnverlichting leveren voor uiteindelijk alle vijf hallen”, legt Westerhof uit.

Nieuwe samenwerkingen

De destijds nog niet met de toegepaste LED verlichting bekende Bernard Bakker, mede-eigenaar van TSO Veen & Bakker, werd gevraagd om de verlichting in de vestiging van Topbrands in Aduard te monteren. Na een aantal installatie technische punten met elkaar te hebben afgestemd verliep de montage zoals verwacht. Bakker: “Het bekabelen, monteren en inrichten konden we qua tijdsindicatie goed inschatten. De aansluiting van de verlichting was wat lastiger, aangezien we dat nog niet eerder gedaan hadden. Door de ondersteuning en uitleg van Richard, lukte het goed om de verlichting DALI dimbaar in te richten met voor ieder armatuur een eigen IP-adres”.

De monteurs van Leijdsman Installaties monteerden onder aansturing van projectleider Dirk Dalstra de LED verlichting in Kolham. Dalstra: “De verlichting die er hing was duidelijk aan vervanging toe. Om naast duurzame verlichting ook een stap in de aansturing van de armaturen te maken, wenste Topbrands intelligente verlichting te plaatsen. De LED verlichting die al in de vestiging in Aduard hing had de voorkeur, zo ontstond de vraag of dit ook in Kolham mogelijk was”.

Na contact te hebben gelegd met de LED leverancier werd er een lichtplan uitgewerkt en is er gestart met het uitlichten van hal A tot en met C. Zodra de huurders uit hal D en E waren vertrokken en de hallen door Topbrands waren ingericht, werd ook daar een lichtplan voor opgesteld en stond de monteurs van Leijdsman opnieuw een mooie installatieklus te wachten.

Investeren in duurzame, intelligente LED verlichting

De geleverde LED lijnverlichting heeft een optimaal lichtrendement, perfecte lichtbeleving en is daardoor erg geschikt voor logistiek gebruik. Westerhof: “Door deze toepassing voldoet Topbrands aan de gestelde lichtnorm, maar is de verlichting ook nog eens erg prettig voor de eindgebruiker. Bovendien hebben we ieder gangpad voorzien van ons lichtmanagementsysteem in de vorm van bewegingssensoren en een tijdsinstelling, dat is de intelligente verlichting waar Dirk op doelt”.

Naast deze innovatieve lichtsturingssoftware is er decentrale noodverlichting geleverd in de vorm van een accu voor een aantal armaturen in de expeditie ruimte. De toegepaste bewegingssensoren zorgen ervoor dat er geen noodverlichting nodig is in ieder gangpad.

Door gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) werd de vervanging van alle armaturen financieel erg aantrekkelijk voor Topbrands. “De uitleg die Richard hierover al in het offerte traject gaf en het feit dat Topbrands hier aanspraak op kon maken, leverde toch een netto verschil van zo’n 20 procent op”, aldus Bakker.

Geen stilstaande plannen

Ook na de levering van vele kilometers aan LED lijnverlichting bleef het contact tussen de partijen behouden. “Na montage en installatie ontstonden er vanuit Topbrands nieuwe wensen die door een bug in onze lichtsturingssoftware nog niet mogelijk waren. Op het moment dat we dat constateerden hebben wij daar direct over gecommuniceerd en aangegeven dat we daar aan zouden gaan werken. Zodra dat klaar was, zorgden we alsnog voor een upgrade van de software”, aldus Westerhof.

Hij vervolgt: “Ons nauwe contact zorgt ervoor dat Topbrands steeds bewuster bezig is met het monitoren van het energieverbruik van haar panden. Zij zijn erg tevreden over hoe de verlichting en de sensoren werken en zijn gemotiveerd om hier nog meer uit te halen. Ze kunnen nu inzien welke winst er wordt behaald en kunnen dit ook richting hun opdrachtgevers als maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) verwoorden. Na het monteren van de LED lijnverlichting hebben wij ook nog de buitenverlichting mogen leveren. Van masten voor op het parkeerterrein, verlichting in en rondom het pand en op het dock level. En ze gaan door, later ontving ik namelijk nog weer een nieuwe opdracht voor een extra ruimte in Aduard!”.

Tevreden installateurs

Naast Topbrands kijken ook beide installateurs terug op een geslaagd project. Dalstra (Leijdsman Installaties): “Topbrands is qua lichtniveau er zeker drie keer op voorruit gegaan. De techniek werkt goed, de materialen zien er goed uit en ik hoor van iedereen enkel lof! Onze monteurs hoor ik geregeld klagen, maar over dit project heb ik van hen weinig klachten gehoord”. Ook Bakker (TSO Veen & Bakker) is erg tevreden: “Binnen de LED verlichtingsbranche zijn ontzettend veel aanbieders en tussenpartijen actief. Wij zochten naar een goede verhouding in kwaliteit, prijs en lichtopbrengst en hebben dat in de toegepaste LED armaturen gevonden”.

Dit project is uitgevoerd door
Verlichtingsarmaturen vervangen met behulp van overheidssubsidie?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!