Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Uitstekende energiebesparing en eenvoudige installatie voor parkeergarage Hoog Catharijne

Meer licht, meer veiligheid en meer efficiëntie

Parkeergarage Hoog Catharijne is een perfect beginpunt voor een dagje uit in het centrum van Utrecht. Om net als het gelijknamige winkelcentrum te kunnen voldoen aan de modernste eisen, is deze parkeergarage voorzien van een volledig nieuw LED connected verlichtingssysteem. De realisatie hiervan gebeurde op aanvraag van installatiebedrijf BAM Bouw en Techniek en in samenwerking met Lichtservice Nederland.

Optimale combinatie

Het LED connected verlichtingssysteem bestaat uit LED buizen en connected sensoren. Deze combinatie maakt professioneel, draadloos lichtmanagement mogelijk in bijvoorbeeld parkeergarages, zonder dat daar programmering of nieuwe bedrading voor nodig is. Een ideale oplossing, zeker wanneer de installatie van conventionele systemen met bewegingssensoren een lastige of dure opgave blijkt. Bovendien is er voor de connected sensoren geen aparte besturingseenheid nodig.

Snelle installatie

De LED buizen die geïnstalleerd zijn worden binnen Hoog Catharijne draadloos bediend en kunnen worden verbonden via connected sensoren op basis van het open-standaardprotocol ZigBee 3.0. Het voordeel hiervan is dat het vervangen van de bestaande buizen door de nieuwe LED buizen en -starters, plus het installeren van de sensoren en deze voorzien van stroom, het enige is wat er moet gebeuren.

Hans Smit, Lichtservice Nederland BV, zegt hierover: “De lichtoplossing was eenvoudig te installeren, energie-efficiënt en goedkoop bij onderhoudsintervallen van tot wel zes jaar, mede omdat de LED buizen gemakkelijk vervangen kunnen worden”.

Automatisch dimmen

Dankzij de functie voor zonaal dimmen en de aanwezigheids- en daglichtinstelling, kan het intelligente verlichtingssysteem een aanzienlijke energiebesparingen behalen in vergelijking met de voorheen in Hoog Catharijne geïnstalleerde conventionele fluorescentielampen. Met sensoren op verschillende punten kunnen de LED buizen op het moment dat iemand de parkeergarage inloopt automatisch ingeschakeld worden naar een maximale helderheid. Daarvoor verbruiken zij maar 20% van de maximale helderheid.

De eenvoud van de installatie en efficiëntie die het systeem levert bleken voor installatiebedrijf BAM Bouw en Techniek de doorslag om te kiezen voor deze aantrekkelijke verlichtingsoplossing. Dankzij de koelwitte kleur van 4000 Kelvin is ieder aspect in de parkeergarage nu veel beter zichtbaar. Bovendien brandt de verlichting niet constant op 100% helderheid zonder dat dat daadwerkelijk nodig is. De parkeergarage is immers 24 uur per dag open.

Dit project is uitgevoerd door
Energie besparen door verlichting enkel te laten branden wanneer het écht nodig is?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!