Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Rembrandttoren in Amsterdam realiseert 50% energiebesparing door maatwerk LED oplossing

25% meer licht met hetzelfde aantal armaturen

Met 135 meter en 36 verdiepingen is de Rembrandttoren het hoogste gebouw van Amsterdam. Deze opvallende wolkenkrabber vestigt diverse bedrijven en biedt ruimte voor vergaderingen, zakelijke evenementen en boardroom meetings. In het kader van verduurzaming werd de bestaande verlichting vervangen voor een maatwerk LED oplossing.

Uniek wensenpakket

Vijf jaar geleden (in 2018) wenste de eigenaar van de Rembrandttoren in Amsterdam de destijds speciaal ontwikkelde TL armaturen te vervangen voor LED. Aan deze renovatie werden dusdanige eisen gesteld ten aanzien van design en functionaliteit, dat daardoor een standaard LED armatuurgeen oplossing bleek. Om desondanks duurzame verlichting te plaatsen werd de betrokken LED leverancier gevraagd een ontwerp voor te stellen waarbij rekening gehouden werd met design, functionaliteit, bevestiging, maatvoering en luchtzuivering via de armaturen.

Rik Mens, manager sales & projecten, vertelt namens de betrokken LED leverancier: “Wij zijn benaderd door de huisinstallateur van de Rembrandttoren om mee te denken én tekenen richting een geschikte lichtoplossing. De eerdere TL verlichting was alles behalve standaard. Het armatuur wat er al hing maakte gebruik van een bepaald afzuigsysteem om de lucht in het gebouw te zuiveren. Er was een sterke wens dat de nieuwe LED armaturen ook aan deze functionaliteit zouden voldoen, terwijl er bouwkundig geen aanpassingen konden worden doorgevoerd”.

Efficiënt lichtplan

De uiteindelijk speciaal voor de Rembrandttoren ontwikkelde armaturen zijn op maat gemaakte bandraster armaturen voorzien van een mat, parabolische optiek. Na de uitgebreide tekenfase werd een prototype ontworpen en getest, waarna deze werd goedgekeurd en het lichtplan kon worden uitgewerkt.

Door toepassing van het MIRO® aluminium parabolisch optiek wordt een optimale glare control en zeer hoge lichtefficiëntie bereikt. Inmiddels zijn meerdere verdiepingen van de wolkenkrabber plug en play voorzien van een zeer duurzame en energiezuinige lichtoplossing. “De komende periode zal het lichtconcept op de (nu nog) niet met LED uitgelichte verdiepingen verder toegepast worden”, aldus Mens.

Warm welkom

Iedere werkverdieping is uitgelicht volgens de daarvoor geldende verlichtingsnorm. Op de begane grond van de Rembrandttoren zorgt koofverlichting voor een warm welkom rondom de ontvangstbalie. Het comfort ende gelijkmatige lichtverdeling geven de chique uitstraling die je bij een iconisch gebouw met deze status mag verwachten.  

Dit project is uitgevoerd door
Verlichting koppelen aanspecifieke gebouwwensen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!