Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Machinefabriek Otten realiseert 54% energievermindering na overstap op LED

Verlichtingsinstallatie op maat voor machinebouwer

Machinefabriek Otten in Breda bouwt machines volgens de specificaties van haar klanten. Of er nu een draaibank of een lasinstallatie gecreëerd wordt, het gaat altijd om precisiewerk. Optimaal lichtcomfort is daarbij onmisbaar.

Veilig en comfortabel

Bij de bouw van een nieuwe fabriekshal en renovatie van de bestaande hal hechtte Machinefabriek Otten bijzonder belang aan de verlichting. De eigenaar wenste uitdrukkelijk een verlichtingsoplossing die medewerkers in staat stelt veiliger en comfortabeler te werken. De verschillende stappen in de productie en montage van de individuele machines gaan immers gepaard met verschillende eisen aan de verlichtingssterkte. Om aan de gestelde eisen tegemoet te komen, werd een installatie op basis van LED lijnverlichting ontwikkeld die exact kan worden afgestemd op verschillende omstandigheden en bovendien energie-efficiënt en nagenoeg onderhoudsvrij is.

Gestandaardiseerd, maar flexibel

De bij dit project betrokken LED leverancier bood met LED lijnverlichting een oplossing voor alle eisen. "Ons lichtlijnsysteem is precies afgestemd op de behoeften van klanten uit de productie en de industrie. Dit wil zeggen dat de verlichting enerzijds gestandaardiseerd, onderhoudsarm en dus kostenefficiënt is, maar anderzijds ook modulair en uiterst flexibel", benadrukt Willem Dammers. De in totaal 175 geplaatste LED armaturen verlichten een 2.800 vierkante meter grote en zes meter hoge hal van Machinefabriek Otten. De installatie levert verblindingsvrij licht met een lichtkleur van 4.000 kelvin.

Duurzaamheid is niet het enige voordeel

De verlichtingssterkte van de armaturen varieert afhankelijk van de arbeidszone tussen de 350 en 750 lux. Door de modulaire constructie kan de verlichtingsoplossing bovendien op elk moment eenvoudig en snel aangevuld worden. Over de hele lijn overtuigen de LED armaturen ook door hun lange levensduur en geringe onderhouds- en reinigingsbehoefte. Vuil en stof zetten zich slechts heel langzaam af op het gladde armatuuroppervlak en kunnen eenvoudig schoongeveegd worden.

In Machinefabriek Otten genereert de geplaatste LED lijnverlichting 8.300 lumen met een opgenomen vermogen van slechts 68 watt. Het verlichtingssysteem dat voordien gebruikt werd in de oude hal verbruikte voor 7.300 lumen al 150 watt. Hierdoor wordt de terugverdientijd aanzienlijk ingekort. Bovendien kan Machinefabriek Otten rekenen op overheidssteun, aangezien de Nederlandse regering een subsidie toekent voor het investeringsbedrag inclusief montage bij de installatie van energie-efficiënte techniek in nieuwbouwprojecten. Een derde voordeel is dat de duurzame omgang met hulpbronnen ten goede komt aan het milieu.

Dit project is uitgevoerd door
Op zoek naar een flexibele en energie-efficiënte verlichtingsoplossing?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!