Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Bij Verkade Beton brandt het licht alleen wanneer het écht nodig is

Van oude TL met gele gloed, naar helder LED licht

De betonvloeren van Verkade Beton uit Monster zijn het fundament van vele grote glastuinbouwbedrijven en industriële ondernemingen. De in 1971 opgerichte onderneming is door de jaren heen uitgegroeid tot marktleider in de glastuinbouwsector. Het is een innovatief bedrijf, waar door medewerkers continu wordt gezocht naar manieren om de kwaliteit van het beton te verbeteren, de doorlooptijd te verkorten of kosten te beperken.

Problemen bij keuring

In de zomer van 2020 is de oude TL verlichting van Verkade Beton vervangen voor LED lijnverlichting. Henk Boerma, oprichter en eigenaar van HB Techniek legt uit: “Als huisinstallateur komen wij al jaren over de vloer bij Verkade Beton. Samen bespreken we wat moet worden vervangen en wat toekomstwensen of -plannen zijn. Zo spraken we al een aantal keren over het vervangen van de verlichting in de bedrijfshal en zagerij. Een lange termijn wens waar we wel eens een voorstel voor hebben gedaan, maar de behoefte nog niet groot genoeg voor was. Totdat de TL verlichting dusdanig was verouderd en niet meer door de NEN en Scope 10 keuringen kwam. Dat was het moment dat ik mijn contactpersoon voor verlichting, Machiel Louwen van Rexel, erbij riep”.

Elimineren van menselijke factor

“Tijdens mijn kennismaking bij Verkade Beton kwam ik er al gauw achter wat de behoeften waren”, start Machiel Louwen, accountmanager bij Rexel Nederland. Naast te focussen op de energiebesparende factor van LED verlichting, koos Louwen ervoor om de menselijke factor uit het systeem te halen.

Hij vervolgt: “Bij Verkade Beton wordt al vroeg in de ochtend de verlichting ingeschakeld. Om energie te besparen werd het lichtsysteem geregeld in zijn geheel uitgeschakeld. Geen optimale situatie, zeker niet als één van de personeelsleden net druk bezig is in de zagerij. Bovendien zijn er meerdere grote lichtstraten verwerkt in het dak, wat veel daglicht naar binnen brengt. Zonde dus om de armaturen gedurende de hele dag even fel te laten branden!”.

Veilig werken én energie besparen

Door de verlichtingsinstallatie uit te voeren in DALI in combinatie met bewegingssensoren, brandt de huidige LED verlichting enkel op het moment dat het ook echt nodig is en op het gewenste niveau. Kees Strijk, accountmanager en werkzaam bij de LED leverancier: “We hebben ons lichtmanagementsysteem gekoppeld aan sensoren, welke met de lichtlijnen in verbinding staan. Op het moment dat er via de lichtstraat in het dak voldoende daglicht naar binnen valt, dimmen de armaturen in de bedrijfshal terug naar de lichtsterkte die nodig is om het vooraf vastgestelde lichtniveau te behalen. In de zagerij is dit niet het geval, daar brandt de verlichting altijd op 100 procent op het moment dat er beweging is. Zo weten we zeker dat er veilig kan worden gewerkt”.

Deze optimale energie- en kostenbesparing sloeg direct aan bij de eigenaar van Verkade Beton. “Waar eerder de gedachte ‘als de verlichting nog brandt, hoef ik er toch niets aan te veranderen?’ doorschemerde, werd het nu noodzaak vanwege de keuringen én financieel dusdanig aantrekkelijk om deze investering alsnog te doen”, legt Louwen uit. Daar waar geen personeel aanwezig is, branden de armaturen in de nieuwe situatie op 10 procent. “Een ideale oplossing. Zo kijk je nooit een donker gat in en voelt het op alle plekken in de werkomgeving prettig”, vult Boerma aan.

Koppelen met lichtmanagement

De in totaal ruim 250 meter geleverde LED lijnverlichting verdeeld over de bedrijfshal, zagerij en autogarage kon binnen de vooraf gestelde periode worden geplaatst en geïmplementeerd. Louwen: “De koppeling met de plaatselijke IT-systemen voor de aansturing van het lichtmanagementsysteem komt heel nauwkeurig. Wij waarderen het daarom des te meer dat de LED leverancier ons hierin ontzorgt”. Boerma voegt toe: “Voorafgaand aan het plaatsen van de armaturen is ons uitgelegd waar we rekening mee dienden te houden. Nadat alles gemonteerd was, kwam de verlichtingsfabrikant opnieuw op locatie om de verlichting in bedrijf te stellen. Ze willen dus niet alleen verkopen, maar ondersteunen ook. Ontzettend fijn dat er zo’n teamwork is!”.

Bij de vervanging van de verlichting van Verkade Beton is gekozen voor een prettige koele lichtkleur (4000K), waardoor de eerdere gele gloed van de TL armaturen uit de hal verdwenen is. De heldere verlichting zorgt voor een frisse blik en aanzienlijk verschil in en op de verschillende werklocaties.

Dit project is uitgevoerd door
Energie én kosten besparen door armaturen bij te sturen zodra de zon schijnt of beweging gedetecteerd wordt?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!