Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
Matthew Brady
Accountmanager bij LUMINAID Industrial Lighting

De helft van de verlichting, maar toch meer licht

In opdracht van Warehouses de Pauw (kortweg: WDP) uit Wolvertem (België) is begin 2023 de verlichting van het non food distributiecentrum van Lidl in Moerdijk vervangen voor LED. De acht distributiehallen met in totaliteit ruim 57.000 m² vloeroppervlakte staan van beneden tot boven volgestapeld met diverse goederen. De toegepaste verlichting biedt kwalitatief sterk licht, bevat het juiste lux niveau en wordt aangestuurd door sensoren welke zijn opgedeeld in verschillende zones.
"Distributiecentrum van Lidl in Moerdijk vervangt TL lampen voor sensor gestuurde zone verlichting."

Duurzame lichtoplossing

Het distributiecentrum van Lidl in Moerdijk werd door Matthew Brady namens de betrokken LED leverancier uitgebreid gescand. “In het DC van Lidl hing nog ouderwetse TL verlichting die vervangen moest worden. Op basis van een locatiescan hebben wij vanuit de bestaande situatie een lichtplan opgesteld, afgestemd op de wensen en behoeften van WDP en Lidl”, legt hij uit.

De acht distributiehallen van ieder 60 bij 120 meter zijn opgedeeld in verschillende zones. In de bestaande situatie hield de TL verlichting echter geen rekening met deze ruimtes. De eerdere verlichtingsoplossing kende twee standen: aan of uit. Hierdoor brandde de TL armaturen dagelijks van ’s morgen 07.00 tot ’s avond 17.00 uur. Ook op plekken waar dit niet of slechts enkele keren per dag nodig was. Het toepassen van aanwezigheidsdetectie in de nieuwe verlichtingssituatie zorgde daardoor al voor een eerste energiebesparing. Door de LED verlichting op te splitsen in verschillende zones kon met behulp van lichtsturing een duurzaam lichtplan worden voorgesteld.

Filosofie van licht

In de bestaande situatie hingen per distributiehal zes lichtlijnen met TL armaturen. “Tijdens het uitwerken van het lichtplan hebben we onderzocht of deze hoeveelheid nodig is. Uit onze berekening bleek dat wij met minder armaturen hetzelfde lichtbeeld konden genereren. Natuurlijk kun je heel makkelijk uitgaan van een-op-een vervanging. Wij vragen ons echter altijd eerst af: is dat ook echt nodig? Uiteindelijk hebben wij iedere hal voorzien van drie LED lichtlijnen. Daarmee is het lichtbeeld ook nog eens verbeterd, ze hebben nu meer licht uit minder armaturen”, aldus Brady.

Het unieke aan het toegepaste verlichtingssysteem is de filosofie van de lichtbeleving. Brady vervolgt: “LED armaturen bieden continu licht, waardoor er een prettig werklicht wordt gegenereerd. Wij focussen niet op maximale lux waardes, maar juist op licht wat niet verblindend maar wel gelijkmatig is. Daardoor heb je op de werkvloer weinig tot geen schaduwvorming, dat viel de mannen en dames die in het distributiecentrum werken, rondrijden en lopen ook op. Zij zijn erg positief over de nieuwe verlichting, over het lichtbeeld en de lichtopbrengst!”.

Veilige oriëntatie in noodsituaties

De toegepaste lichtlijnen worden aangestuurd door middel van aanwezigheidssensoren. Deze sensoren kunnen onderling met elkaar communiceren. Om de 30 meter hangt een sensor die bij beweging in bepaalde gebieden de verlichting laat branden. Daarnaast is er noodverlichting toegepast. Brady legt uit: “Onze noodverlichting werkt net iets anders dan bij andere fabrikanten. In de noodstand branden namelijk niet enkel een paar armaturen, maar de hele lichtlijn. Zo begeleidt de verlichting de aanwezigen in een ruimte op de vluchtroute naar buiten. Normaal gesproken activeert noodverlichting een aantal oriëntatiepunten. Doordat onze verlichtingsoplossing de hele lijn in een veilige stand brengt, zorgen wij voor een zeer efficiënt geheel”.

Door de toegepaste sensoren dimt de verlichting bovendien terug of gaan de armaturen zelfs uit als er langere tijd geen detectie is. Zo bespaart Lidl zonder hier verder naar om te hoeven kijken automatisch meer energie.

Efficiënte samenwerking

De grootste uitdaging binnen dit project was de daadwerkelijke realisatie van de verlichtingsoplossing. Dagelijks rijden er vrachtwagens Moerdijk binnen om te laden en lossen. Het vervangen van verlichting vraagt echter om voldoende werkruimte. Een distributiehal moest leeg zijn om de oude TL verlichting te kunnen demonteren, sorteren voor recycling en de nieuwe LED lichtlijnen te kunnen bevestigen.

Brady: “Er was een duidelijke en scherpe planning nodig om efficiënt aan de slag te gaan. In de voorfase van dit project hebben wij met WDP en Lidl al meermaals over de realisatie gesproken. Wij waren daarin erg blij met de communicatie en medewerking vanuit Lidl, waardoor we snel hebben kunnen schakelen. De medewerkers van het distributiecentrum hebben geholpen door pallets te verplaatsen en gedeeltes van de hallen vrij te maken. Ook de huisinstallateur werkte graag mee aan de upgrade van het distributiecentrum”.

In totaal werden er 1.350 LED armaturen en 4.000 meter lichtlijn geleverd. Niet iedere hal is hetzelfde uitgelicht, aangezien sommige ruimtes een verdieping of verlaagd plafond met afwijkende dakconstructie kennen.

Verlichting opsplitsen in zones om eenvoudig energie te besparen? Met LED kan het.

Matthew Brady begeleidde namens Luminaid opdrachtgever WDP en eindklant Lidl van A tot Z. Ook verzamelde hij de benodigde informatie (schetsen, tekeningen, foto’s en video) waarmee zijn collega’s van de engineer afdeling het lichtplan konden vormgeven.

Bekijk de cases van

Luminaid

Bekijk alle cases