Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat zijn de mogelijkheden van een lichtmanagementsysteem?

Lichtmanagement is een uitstekende aanvulling op standaard LED installaties en kan zorgen voor een beter gebruik van de installatie door het toepassen van sensoren, lichtscènes en onderhoud van de installatie. Last but not least kan lichtmanagement zorgen voor nog meer energiebesparing.

Het vervangen van conventionele verlichting door LED halveert het energieverbruik. Met lichtmanagement kan aanvullend nog meer bespaard worden door de verlichting enkel op momenten te laten branden wanneer er daadwerkelijk licht nodig is.

Wat is een lichtmanagementsysteem?

Een lichtmanagementsysteem (LMS) is een technologie die wordt gebruikt om de verlichting in een gebouw of een andere ruimte te beheren en te regelen. Het doel van een LMS is om energie te besparen door het gebruik van verlichting te optimaliseren en te automatiseren. Bovendien kan een LMS ook worden gebruikt om het comfort en de productiviteit van gebruikers te verhogen door de verlichting af te stemmen op de behoeften van de ruimte en de activiteiten die plaatsvinden.

Hoe werkt een lichtmanagementsysteem?

Er zijn verschillende manieren waarop een LMS kan worden gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om het licht in een kantoorgebouw te dimmen of te verhogen op basis van het tijdstip van de dag, de hoeveelheid natuurlijk licht en de activiteiten die plaatsvinden. Het kan ook worden gebruikt om bepaalde lichtbronnen aan te zetten of uit te schakelen op basis van de bezetting van de ruimte, bijvoorbeeld door bewegingssensoren te gebruiken.

Door het toevoegen van aanwezigheids- en/of daglichtsensoren kun je met een LMS optimaal gebruik maken van daglichtinval, bewegingsdetectie en vooraf ingestelde tijdsschema’s. Een IoT (Internet of Things) LMS systeem staat bovendien direct in verbinding met een gebouwmanagementsysteem. Dit kan met componenten en armaturen die zowel bedraad (bijvoorbeeld DALI-2) als onbedraad zijn (Zigbee). Met behulp van lichtmanagement software, in een overzichtelijk platform, kunnen zo de prestaties van verlichtingssystemen van één of meerdere klanten of vestigingen gemonitord worden. Op basis hiervan ontstaat een referentiekader en kan een energiebesparingsbeleid worden geoptimaliseerd. Ook kan er preventief onderhoud worden ingepland.

Wat is het beste lichtmanagementsysteem?

Er zijn verschillende soorten systemen op de markt, variërend van eenvoudig systeem met één schakelaar tot complexe, geavanceerde systemen met veel opties en functies. Sommige systemen kunnen worden bediend met een afstandsbediening, anderen worden aangestuurd met een app op een smartphone of tablet.

Een LMS kan worden gebruikt om het licht in een gebouw te regelen, maar het kan ook worden gebruikt om andere systemen te beheren, zoals verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC). Dit kan worden gedaan door middel van Internet of Things (IoT), waarbij verschillende systemen met elkaar communiceren en samenwerken om het gebouw op een efficiënte manier te beheren.

Het gebruik van een LMS kan leiden tot een aanzienlijke besparing op de energiekosten, omdat het gebruik van verlichting en andere systemen kan worden geoptimaliseerd. Welk LMS het beste bij jouw situatie past, is afhankelijk van een aantal factoren. Onze aangesloten lichtleveranciers vertellen je graag meer over de verschillende opties.

Aan de slag met lichtmanagement?
Een specialist kan je hierbij helpen.
Kies jouw toepassing