Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat is het voordeel van aanwezigheidsdetectie voor LED verlichting?

In Nederland brandt dagelijks nog onnodig veel licht op plaatsen waar geen activiteit of mens aanwezig is. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenlocaties. Een flinke energieverspilling, maar ook onnodig veel lichtvervuiling.

Gelukkig bestaat er een simpele oplossing, namelijk het aanbrengen van lichtsturing zoals aanwezigheidsdetectie of slimme sensoren. Hierdoor wordt verlichting automatisch gedimd of gedoofd en springt het pas (weer) aan bij beweging.

Waar is aanwezigheidsdetectie nuttig?

Door het plaatsen van aanwezigheidsdetectie kan verlichting geschakeld of gedimd worden naar gelang de aanwezigheid van mensen. De toegepaste aanwezigheidssensoren worden aangesloten op één of meerdere verlichtingsarmaturen. Afhankelijk van de ruimte en het gebruik kan de energiebesparing met deze detectie oplopen tot 90%.

Aanwezigheidsdetectie kan nuttig zijn in alle vaak onbemande ruimten. Hierbij zijn het aantal aangestuurde armaturen en de regelmaat van het uitschakelen van groot belang. Typische ruimten zijn:

  • Toiletten
  • Magazijnen
  • Kleedkamers
  • Kantoorruimten

Voordelen van aanwezigheidsdetectie

Aanwezigheidsdetectie voor LED verlichting brengt een aantal voordelen met zich mee, namelijk:

  1. Energiebesparing Aanwezigheidsdetectie zorgt ervoor dat verlichting alleen aan gaat als er ook daadwerkelijk iemand aanwezig is in de ruimte, wat kan leiden tot een significante besparing op de energiekosten.
  2. Gemak Aanwezigheidsdetectie maakt het gemakkelijker om verlichting aan te zetten of uit te zetten, omdat dit automatisch gebeurt wanneer iemand de ruimte betreedt of verlaat.
  3. Veiligheid Aanwezigheidsdetectie draagt bij aan de veiligheid, doordat de verlichting aangaat als iemand de ruimte betreedt. Dit kan helpen om ongelukken te voorkomen, zoals struikelen in het donker.
  4. Comfort Aanwezigheidsdetectie kan ook bijdragen aan het comfort, doordat de verlichting alleen aan gaat als er iemand aanwezig is in de ruimte. Dit kan helpen om het lichtniveau aan te passen aan de behoeften van de gebruiker.
  5. Duurzaamheid Aanwezigheidsdetectie draagt bovendien bij aan een duurzamer gebruik van energie, doordat de verlichting alleen wordt gebruikt als dit ook echt nodig is. Dit kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en de natuurlijke hulpbronnen te beschermen.

Aanwezigheidsdetectie maakt vaak onderdeel uit van een intelligent lichtmanagementsysteem en wordt vaak gecombineerd met Human Centric Lighting.

Meer weten over aanwezigheidsdetectie
Bekijk welke oplossing bij jou past
Ik wil over op LED
Ga je verlichting vervangen?
Zorg er dan voor dat je de oude verlichting inlevert bij de daarvoor bestemde inleverpunten. Voor meer informatie: wecyclevoorbedrijven.nl