Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat is DALI-2 en hoe werkt het?

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een niet merk gebonden interface standaard waarmee meer functionaliteit en gebruiksgemak kan worden geboden door middel van dimming. De nieuwste standaard is DALI-2, dat meer mogelijkheden biedt dan zijn voorganger.

Wie in kantoren, onderwijsinstellingen en zorginstellingen de verlichting intelligent wil regelen, kan niet voorbijgaan aan de internationale industrienorm DALI. Met het individueel adresseren en aansturen van armaturen en armaturengroepen biedt deze ongeëvenaarde techniek volop flexibiliteit. Tegelijkertijd vereenvoudigt de techniek het ontwerp en de installatie in vergelijking met conventionele verlichtingsinstallaties en maakt de techniek het mogelijk de configuratie via software te wijzigen, zonder dat de hardware wordt aangepast.

DALI-2 als basis

DALI-2 is een verbeterde versie van het DALI protocol. De verdere ontwikkeling naar DALI-2 waarborgt bijvoorbeeld interoperabiliteit van apparaten van verschillende merken en maakt zo de combinatie van de beste apparaten mogelijk. Daarnaast wordt belangrijke informatie, zoals de status van de lamp, opgeslagen in het voorschakelapparaat en doorgegeven aan de controller.

DALI-2 is een interface voor professionele verlichtingsoplossingen. Veel fabrikanten bieden een uitgebreid assortiment DALI-2 elektronische voorschakelapparatuur voor LED lampen en armaturen. DALI-2 gecertificeerde apparaten moeten uniforme, fabrikant onafhankelijke testprocedures ondergaan. Dit garandeert de hoogste compatibiliteit tussen producten van verschillende fabrikanten. Bovendien standaardiseert DALI-2 ook de aansluiting van besturingscomponenten op de DALI-lijn.

Waarom kiezen voor DALI(-2)?

DALI-2 maakt gebruik van een digitaal protocol om licht te regelen, te dimmen en om andere functies te beheren zoals het instellen van tijdschema's en het monitoren van de staat van de verlichting. DALI-2 is ontworpen om eenvoudig te integreren met andere systemen, zoals domotica-systemen en gebouwbeheersystemen. Daarnaast biedt DALI-2:

• Internationaal vastgestelde, open industrienorm
  • Fabrikant overkoepelende interoperabiliteit
  • Individueel adresserings en aanstuurmogelijkheden
  • Herconfiguratie via software, zonder aanpassing van de hardware
  • Bidirectionele communicatie met statusmeldingen
  • Robuuste buscommunicatie met botsherkenning
  • Bruikbaar als subsysteem (bijv. met KNX)
  • Optimaal dimmen van LED verlichting
  • Installatie met minder materiaal en arbeid

DALI-2 in de praktijk

Om DALI-2 te gebruiken, heb je een DALI-2-controller nodig die is aangesloten op het elektrische circuit van de verlichting. De controller kan vervolgens worden aangesloten op een computer of andere aansturingsapparatuur, waarmee je de verlichting kunt regelen via het DALI-2-protocol. LED verlichting kan worden aangestuurd met DALI-2 door gebruik te maken van LED-drivers of LED-verlichtingssystemen die zijn uitgerust met DALI-2-ondersteuning.

In samenwerking met LED verlichting kan DALI-2 worden gebruikt om de lichtsterkte te regelen, de kleurtemperatuur te veranderen, het lichtpatroon te wijzigen en andere functies te beheren. Het gebruik van DALI-2 kan helpen om energie te besparen en verlichting beter te regelen en te beheren.

Meer weten over DALI-2
Neem contact op om over te stappen op LED
Ja, ik wil LED