Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat houdt de SLR-verordening in?

De verlichtingsmarkt heeft in 2021 een aantal fundamentele veranderingen ondergaan. Deze veranderingen werden in gang gezet door de EU-verordening 2019/2020 betreffende verlichting (Single Lighting Regulation - SLR) en de EU-verordening 2019/2015 betreffende energie-etikettering (Energy Label Regulation - ELR).

Het doel van beide verordeningen is het milieu te beschermen, de bescherming van de gebruiker te vergroten en de duurzaamheid van producten te verbeteren.

De belangrijkste veranderingen samengevat

In de verordeningen wordt sinds de aanpassingen geen onderscheid (meer) gemaakt tussen modules, lampen en verlichtingsarmaturen. In plaats daarvan verwijzen zij alleen naar lichtbronnen. De energie-efficiëntie zal daarom alleen voor de lichtbron worden geëvalueerd. Relevante product kenmerken worden sindsdien gedocumenteerd in de EPREL-databank (European Product Database for Energy Labeling).

Op basis van de bereikte energie-efficiëntie heeft elke lichtbron een nieuwe classificatie en een nieuw energielabel tussen A en G ontvangen. Bovendien mogen sommige producten in de EU niet langer op de markt worden gebracht. Vanaf september 2023 is dit van toepassing voor halogeenlampen met lampvoet G4, GY6.35 en G9.

SLR: nieuwe definitie van een lichtbron

Een lichtbron is een elektrisch werkend product dat wit licht uitstraalt. Dit kan een lamp, een module of een armatuur met volledig geïntegreerde componenten zijn. Armaturen kunnen bestaan uit een lichtbron (volledig geïntegreerd armatuur) of kunnen één of meer lichtbronnen bevatten (bevattend product). Alle lichtbronnen die vanaf 1 september 2021 op de markt worden gebracht, dienen een nieuw energie-efficiëntielabel te ontvangen, overeenkomstig met de aangepaste verordening.

ELR: van energielabel A naar G

Zoals al aangegeven zijn alle lichtbronnen overeenkomstig met de EU-verordening ELR 2019/2015 sinds september 2021 opgenomen in de Europese EPREL-databank. De QR-code op het nieuwe energylabel linkt naar verdere informatie, waaronder de productgegevens van de fabrikant die zijn opgeslagen in de EPREL-databank. Met betrekking tot het label zijn er uitzonderingen voor o.a noodverlichting, lichtbronnen op batterijen en armaturen met vervangbare lichtbronnen.