Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat heb ik nodig om een lichtplan te maken?

Voor een goed lichtplan heb je nodig: de gegevens van de ruimte(s) aan de hand van bijvoorbeeld een bouwtekening en de gewenste indeling van de ruimte(s). Hierbij spelen ook aspecten mee zoals kleurgebruik, daglichtinval, gebruik van de ruimte(s), gewenst lichtniveau, het toepassen van lichtmanagement en/of aanwezigheidsdetectie.

Om een lichtplan te maken, heb je een aantal elementen nodig. Wij helpen je graag op weg en delen onze zeven basisregels met jou:

  1. Start met een tekening van de ruimte
    Een goed lichtontwerp start met een helder inzicht in het ontwerp van het gebouw of de ruimte. Zowel bij renovatie als nieuwbouw is dit van cruciaal belang, om tot een goed plan te kunnen komen. Aan de hand van een plattegrond of 3D-model van de ruimte kun je bepalen waar de lichtbronnen moeten worden geplaatst.
  2. Vraag om informatie over de functie van de ruimte
    Tegenwoordig worden er veel eisen gesteld aan de multifunctionaliteit van ruimtes in een gebouw. Ook bij het opstellen van het lichtontwerp moet hier rekening mee worden gehouden, zodat de gebruiker te allen tijde het juiste licht ontvangt voor de juiste toepassing. Zodra je weet waar de ruimte (veelal) voor gebruikt wordt, kun je bepalen hoeveel licht je nodig hebt voor de activiteiten die er zullen plaatsvinden.
  3. Onderzoek de huidige verlichting
    Betreft het een lichtplan voor renovatie? Dan is het van belang te weten hoeveel huidige lichtbronnen op welk punt en met hoeveel kracht de ruimte momenteel verlichten. Zo kun je berekenen wat je moet veranderen of toevoegen om jouw toekomstige lichtplan te laten slagen.
  4. Bepaal specifieke doelen voor het lichtplan
    De lichtkleur (Kelvin) en kleurweergave (CRI) kunnen veel invloed uitoefenen op de beleving van een ruimte. Warmwit licht zorgt voor een aangename sfeer, koelwit licht voor goed licht om bij te kunnen werken. Om bepaalde accenten te benadrukken, een bepaalde sfeer te creëren of taken te vergemakkelijken is het van belang te weten welke soorten lichtbronnen en lichtsterktes je nodig hebt. Bij werkplekken dient ook gekeken te worden naar de UGR-verblindingswaarde van de toegepaste armaturen.
  5. Vorm de definitie van de toegepaste lichtbronnen en -sterktes
    Kies je voor accentverlichting, algemene verlichting of taakverlichting? Ga je voor spots, lichtlijnen of pendelarmaturen? Het vormen van een lichtplan vraagt om het maken van meerdere keuzes. Zodra je weet welke behoeften de ruimte kent, kun je bepalen welke soorten lichtbronnen en lichtsterktes het beste passen bij de verschillende (onder)delen van de ruimte.
  6. Stel de gewenste intelligentie van het verlichtingssysteem samen
    Met lichtmanagement kan veel dynamiek en extra energiebesparing worden toegevoegd aan een verlichtingsinstallatie. Dit geldt zowel voor kantoren als industriehallen en magazijnen. Zeker in het geval van nieuwbouw is een lichtmanagementsysteem een goede overweging. Bij renovatie hangt de intelligentie van het verlichtingssysteem af van de mogelijkheden om slim lichtmanagement toe te voegen aan een bestaande installatie.
  7. Leg vooraf het beschikbare budget vast
    Bij het maken van een lichtplan is een budgetindicatie van de eigenaar van het pand een belangrijke factor. Dit kan bepalen wat voor soort producten worden gebruikt, in combinatie met kwalitatieve eisen, zoals genoemd in de vorige punten. Bespreek daarom nog voordat je start wat het beschikbare budget is voor de door jou uit te lichten ruimte.

Ga je aan de slag met de uitwerking van een lichtplan en wens je graag ondersteuning?
De initiatiefnemers van Met LED kan het adviseren je graag!
Kies jouw type gebouw