Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wat gebeurt er met mijn oude armaturen/lichtbronnen?

In de afgelopen jaren is door Stichting OPEN en Stichting LightRec een inzamelnetwerk opgebouwd van meer dan 14.000 inzamelpunten in Nederland.

Inzameling gebeurt bijvoorbeeld bij supermarkten, doe-het-zelf winkels en gemeentelijke inzamellocaties voor consumenten. Professionele partijen, zoals installateurs, kunnen gebruik maken van inzamelpunten bij groothandels. Ook is er door Stichting OPEN een kosteloze logistieke service beschikbaar waarbij inzamelmiddelen op locatie worden gebracht en weer worden opgehaald wanneer deze vol zijn. In bepaalde gevallen wordt zelfs een vergoeding gegeven voor armaturen. Hiervoor kun je rechtstreeks contact opnemen met Stichting OPEN.

Recyclen van oude lampen en armaturen

Armaturen komen na inzameling in een sorteercentrum van Stichting OPEN terecht. Daar worden zij machinaal of handmatig gedemonteerd voor een duurzame en milieubewuste verwerking van de lampen en armaturen. Vervolgens gaan zij in onderdelen naar verwerkers. De gedemonteerde en gesorteerde grondstoffen, zoals glas, condensatoren, koper, plastic en ijzer worden verwerkt door CENELEC-gecertificeerde verwerkers tot grondstoffen, waar nieuwe producten van worden gemaakt. Hierbij worden ook milieugevaarlijke stoffen zoals batterijen en condensatoren verwijderd.

Omdat armaturen en lampen een heel ander recycleproces kennen moeten zij apart ingeleverd worden. Uit veiligheidsoverwegingen worden apparaten gesorteerd op batterijen. Deze worden apart getransporteerd om veiligheid in de keten te vergroten.

Afvalbeheerbijdrage

Het recyclen en inzamelen van verlichting kost meer dan het oplevert. Vooral het inzamelen van lampen is een kostbaar proces. Deelnemers van Stichting OPEN betalen dan ook een afvalbeheerbijdrage per verkochte lamp of armatuur.

Meer informatie?
Kijk op stichting Lightrec
lightrec.nl
Ga je verlichting vervangen?
Zorg er dan voor dat je de oude verlichting inlevert bij de daarvoor bestemde inleverpunten. Voor meer informatie: wecyclevoorbedrijven.nl