Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Waarom is het verstandig om over te schakelen op LED verlichting?

LED is de standaard geworden in de professionele- en thuissituatie. Dat is natuurlijk niet voor niets! Door het enorme besparingspotentieel dat LED kent is het vanuit kostenoogpunt een ‘no-brainer’. Maar vergeet ook zeker niet de talloze aanvullende voordelen, zoals het eenvoudig (automatisch) dimmen en de mogelijkheid verschillende lichtkleuren te mengen.

Tel daar de verscherpte wet- en regelgeving op het gebied van verbod op lichtbronnen, energielabels en aantrekkelijke subsidies nog eens bij op en er is geen reden meer te vinden om niet over te stappen op LED.

We kunnen met zekerheid zeggen dat LED verlichting dé nummer één gamechanger in de verlichtingssector is. Voor iedereen die nog niet is overgestapt delen wij graag 5 redenen om zo snel mogelijk over te stappen naar LED verlichting!

Energiebesparing

Het bekendste aspect van LED verlichting is energiebesparing. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de energiebron die je vervangt voor LED verlichting. Gemiddeld bespaar je 50% op energieverbruik en -kosten wanneer je overstapt naar LED verlichting. Bij bepaalde producten zoals high-bays kun je zelfs 60% tot 70% energie besparen.

Natuurvriendelijk

Wanneer je halogeen- of gloeilamp kapot gaat, volgt vaak de vraag wat je er mee moet doen. Bij het afval? Of terug in de lade? De stoffen in deze verlichtingsvormen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en natuur, dus zorg er in ieder geval voor dat de lamp niet breekt. Een LED lamp gebruiken maakt dit proces veel gemakkelijker. Wanneer de lange levensduur van kwalitatieve LED lampen voorbij is, kunnen ze namelijk gerecycled worden. Bovendien zijn LED armaturen veilig en gemakkelijk te recyclen. Hierdoor is LED een natuurvriendelijke vervanger van conventionele verlichting.

Korte terugverdientijd

Ondanks dat LED verlichting op het eerste oog duur lijkt, is het een slimme lange termijn investering. LED verlichting is nog volop in ontwikkeling, maar de prijzen ervan worden steeds lager. Overstappen naar LED verlichting wordt daardoor laagdrempeliger. Bovendien kan je de gemaakte investering in LED lampen gemakkelijk terugverdienen.

Gericht licht

LED producten verspillen geen licht. In veel LED verlichting is de lichtbron beter gericht dan bij conventionele verlichting. Een voorbeeld: TL buizen schijnen licht 360º rond. Ze schijnen dus ook naar het plafond, waar je dit helemaal niet nodig hebt. LED tubes schijnen licht alleen naar beneden, vaak met een gradenbundel van 160º. Je verspilt hierdoor geen licht of energie aan een richting waar je deze niet gebruikt. Ook heeft LED verlichting geen verlies van lichtintensiteit, terwijl conventionele verlichting lichtsterkte verliest gedurende levensduur.

Onderhoudsarm

De lange levensduur, slimmere richting van licht en niet afnemende lichtsterkte zorgen er voor dat je deze lampen minder vaak hoeft te (laten) vervangen. Dit scheelt je een hoop onderhoudstijd en -kosten. Ook maakt LED verlichting minder gebruik van losse onderdelen, die dus ook minder vaak vervangen hoeven te worden.

Samengevat

De urgentie om energie te besparen is nog nooit zo hoog geweest. De huidige energiecrisis en al lang lopende klimaatcrisis zijn met elkaar in botsing gekomen. Energieprijzen rijzen de pan uit, terwijl we tegelijkertijd worden geconfronteerd met de de impact van klimaatverandering. 13% van het wereldwijde energiegebruik gaat op aan verlichting! In Nederland bestaat het grootste deel van de verlichting (ca. 63%) nog uit niet duurzame verlichting. Dit moet én kan anders. Door over te stappen op (slimme) LED verlichting kan je direct:

  • Elektriciteitsverbruik verminderen;
  • Energiekosten verlagen;
  • CO2-uitstoot reduceren;
  • Onderhoudskosten verminderen;
  • Lichtverspilling tegen gaan;
  • Woning, gebouw, bedrijf of stad verduurzamen;
  • Klimaat minder belasten;
  • Comfort en welzijn verhogen.

Naast deze voordelen geldt voor alle kantoorgebouwen in Nederland ook de verplichting om hun gebouw te verduurzamen. Per 1 januari 2023 is energielabel C verplicht, terwijl 56% van alle kantoorgebouwen in Nederland hier momenteel (nog) niet aan voldoet. De hoogste tijd dus voor ACTIE!

Dit is het moment
om over te stappen op LED
Ja, ik wil LED