Terug naar overzicht

Waar moet je op letten bij het vervangen van een traditionele lichtbron door een Retrofit LED lamp?

LED retrofitlampen zijn de vervangers van klassieke gloeilampen, halogeenlampen of compacte en standaard fluorescentielampen. LED retrofitlampen zijn te gebruiken op alle plekken waar voorheen traditionele lampen werden gebruikt.

Er zijn echter een aantal speciale kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden. Eén daarvan is dat LED licht aanzienlijk meer warmte uitzendt dan traditionele lampen.

Hitteafvoer

Om LED lampen in de armatuurbehuizing (gewoonlijk in de fitting) te laten werken, worden elektronische drivers geïmplementeerd. De componenten van deze geïntegreerde elektronische drivers genereren warmte als zij in bedrijf zijn en zijn gevoelig voor hogere temperaturen. Daarom is het voor de levensduur van een LED lamp noodzakelijk dat er een geschikte hitteafvoer beschikbaar is. Vooral zeer smalle, gesloten armaturen zijn in dit geval een uitdaging.

Als typisch voorbeeld kunnen inbouwreflectorarmaturen voor halogeenspots in overweging worden genomen. In open armaturen, waarin lampen met een klassiek open design worden gebruikt, zijn er meestal minder problemen. Thermische overbelasting van de lampen, wat vaak van buitenaf waarneembaar is door verkleuring en vervaagde stempels, kan leiden tot oververhitting met voortijdige slijtage en uitval van afzonderlijke componenten. Hoe heter een LED lamp in bedrijf wordt, hoe hoger het verwachte percentage vroege uitval en hoe korter de verwachte LED levensduur. Wij adviseren daarom altijd te controleren wat het etiket in het armatuur aangeeft met betrekking tot het maximale (conventionele) lampvermogen.

Retrofit vervangen

Ben je van om een traditionele lichtbron te vervangen voor een LED lamp? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 1. Wattage
  LED lampen verbruiken doorgaans minder energie dan traditionele lichtbronnen. Daarom is het belangrijk om te controleren of de LED lamp voldoende licht geeft voor de ruimte waar deze wordt gebruikt. Kijk op de verpakking naar de lumen waarde om te zien hoeveel licht de lamp geeft.
 2. Fit
  Controleer of de LED lamp past in de lampenkap of het lichtpunt waar je deze wilt gebruiken. Sommige LED lampen hebben een andere vorm of maat dan traditionele lichtbronnen. In dat geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lamp past.
 3. Dimbaarheid
  Als de huidige verlichting dimbaar is, zorg er dan voor dat de LED lamp ook dimbaar is. Niet alle LED lampen zijn standaard dimbaar. Het is dan ook belangrijk om dit te controleren voordat je de lamp aanschaft.
 4. Kleurtemperatuur
  LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit tot koel wit. Kies een kleurtemperatuur die past bij de sfeer van de ruimte en jouw persoonlijke voorkeuren.
 5. Verpakkingsinformatie
  Controleer op de verpakking van de LED lamp of deze geschikt is voor gebruik in de ruimte waar je de lamp wilt gebruiken. Sommige lampen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor binnen- of buitengebruik.
 6. Kwaliteit
  Koop alleen LED lampen van bekende merken en let op de certificeringen die op de verpakking staan. Dit kan helpen om te garanderen dat de lamp van goede kwaliteit en veilig te gebruiken is.

Koop niet zomaar wat
Laat je eerst goed adviseren
Waar ga jij LED verlichting gebruiken?
Ga je verlichting vervangen?
Zorg er dan voor dat je de oude verlichting inlevert bij de daarvoor bestemde inleverpunten. Voor meer informatie: wecyclevoorbedrijven.nl