Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Trends en mogelijkheden voor industriële LED verlichting

In de zoektocht naar toekomstbestendige industriële LED verlichting moeten overwegingen als kosteneffectiviteit, het menselijke element, duurzaamheid en digitalisering samenwerken. Dit artikel geeft een overzicht van opkomende trends, essentiële vereisten en minder voor de hand liggende mogelijkheden.

"Economische efficiëntie is een must in het bedrijfsleven"

Topprioriteit: energieslurpers  

In de industriële sector komen verouderde en inefficiënte armaturen zoals T5/T8 lichtlijnen nog vaak voor. Door deze te vervangen door zeer efficiënte LED armaturen kunnen bedrijven tot 114 euro per lichtpunt besparen. Maar daar houden de voordelen niet op. Deze overstap vermindert immers ook hun ecologische voetafdruk en verbetert de kwaliteit van de werkomstandigheden voor werknemers.

85% minder energie voor 25 jaar  

Op het gebied van vooruitstrevende, industriële verlichting zijn energie-efficiëntie en levensduur met elkaar verweven. Door traditionele verlichting te upgraden met LED armaturen en lichtmanagement kun je energiekosten met wel 85% verlagen. Bovendien kun je met duurzame LED armaturen lang van deze besparingen genieten. Sommige LED armaturen kennen een levensduur tot 100.000 uur, wat goed is voor 11 jaar uitstekend licht in continubedrijf of 25 jaar in een tweeploegendienst - met minimale onderhoudsinspanningen en -kosten.

Retrofit: weinig moeite, veel vragen

Het lijkt misschien eenvoudig. Door een inefficiënte lamp te vervangen door een LED retrofitoplossing kan het energieverbruik worden verlaagd met minimale inspanningen en lage aanloopkosten. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Retrofitting werpt een heleboel vragen op, vooral met betrekking tot naleving van verlichtingsnormen, arbeidsveiligheid en garanties. Bovendien introduceren retrofit oplossingen vaak meer complexiteit en minder betrouwbaarheid op gebieden zoals lichtmanagement, in vergelijking met complete LED systemen. Als je nieuwsgierig bent naar welke factoren je in gedachten moet houden, kan de retrofit checklist van TRILUX waardevolle inzichten verschaffen.

Kunstlicht en daglicht, een duurzaam dreamteam

Of het nu bewolkt of zonnig is, het bereiken van de ideale balans tussen kunstlicht en natuurlijk daglicht in een ruimte kan een flinke uitdaging zijn. Het wordt echter veel eenvoudiger met een lichtmanagementsysteem, dimbare armaturen en daglichtregeling. Deze systemen beoordelen consequent de huidige helderheid van de ruimte en vullen kunstlicht alleen aan als dat nodig is om het gewenste omgevingslichtniveau te handhaven. Het resultaat? Optimale visuele omstandigheden de klok rond mét minimaal energieverbruik."

Blijf alert: beter licht voor betere resultaten    

Een uitstekende verlichtingskwaliteit speelt een cruciale rol bij het garanderen van een aangename, veilige en productieve werkomgeving. Het verhoogt de concentratie en minimaliseert foutpercentages. Belangrijke elementen zijn onder meer een aangepaste lichtverdeling, nauwkeurig afgestemde lichtstroompakketten, weinig verblinding en een hoge kleurweergave. Bovendien bieden aanpasbare systemen waarmee werknemers de verlichting kunnen instellen op individuele behoeften en specifieke taken tastbare voordelen.

Licht voor mensen    

Terwijl de automatisering in de industriële sector blijft toenemen, groeit het belang van het leveren van hoogwaardige verlichting die rekening houdt met het welzijn van de werknemers gestaag. Ook wordt het al ingezet als een concurrentievoordeel in de zoektocht naar geschoolde arbeidskrachten. Gezonde verlichtingsoplossingen veranderen spectrale samenstelling (d.w.z. de lichtkleur) om daglicht na te bootsen. Dit "natuurgetrouwe" licht wordt als buitengewoon aangenaam ervaren, verbetert de slaap-waakcyclus en het algehele welzijn en biedt hierdoor een enorm potentieel.

Besparing CO2-uitstoot gelijk aan 7 miljard auto's

Met een elektriciteitsverbruik van iets minder dan 4.000 TWh in 2021 is de industriële sector in de EU verantwoordelijk voor de uitstoot van meer dan 3,5 gigaton CO2, waarbij verlichting bijdraagt aan ongeveer 10% van dit totaal. Het potentieel voor reductie is navenant. Door verlichting uit te rusten met LED's en verlichtingsbeheer toe te passen, kunnen het energieverbruik en de bijbehorende CO2-emissies met wel 85 procent worden teruggebracht. Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-vastleggingscapaciteit van 11 miljard bomen, het energieverbruik van ongeveer 3,7 miljoen vierpersoonshuishoudens of de CO2-uitstoot van 7 miljard auto's per 100 kilometer. Gigantisch, toch?

Stille milieuheld

Modulaire LED armaturen bieden tal van voordelen, met name op het gebied van duurzaamheid. LED verlichtingsoplossingen kunnen bijvoorbeeld eenvoudig worden opgewaardeerd door specifieke modules te vervangen door efficiëntere technologie van de volgende generatie. Ook het onderhoud is eenvoudiger met modulaire armaturen: eenvoudige vervanging van onderdelen verlengt hun levensduur en vermindert zo het verbruik van hulpbronnen. Bovendien zijn modulaire armaturen zeer eenvoudig te recyclen.

Bewaking: hoe eerder, hoe beter

Dimbare DALI-armaturen presteren in verschillende opzichten beter dan standaard schakelbare oplossingen. DALI-armaturen kunnen nauwkeurig worden bestuurd en gemonitord via lichtmanagement, dat gemakkelijke toegang biedt via cloud-based oplossingen. Realtime monitoring van operationele gegevens legt ook de basis voor duurzame en kosteneffectieve functies, zoals predictive maintenance. Als het systeem problemen detecteert, zoals afwijkingen in temperatuur of energieverbruik, waarschuwt het automatisch het verantwoordelijke servicecentrum.

IoT-infrastructuur voor eindeloze mogelijkheden  

Of het nu in logistiek of in een magazijn is, verlichting speelt een grote rol in de industriële sector. Bij een doordacht ontwerp kan intelligent genetwerkte verlichting taken uitvoeren die veel verder gaan dan het hoofddoel: verlichten. Open interfaces zijn cruciaal in deze context en dienen niet alleen om conventionele sensoren te integreren in het netwerk, maar ook om naadloos een breed scala aan IoT-componenten op te nemen. Deze componenten variëren van WiFi-routers, camera's, schermen en luidsprekers tot beacons voor location based services zoals heatmapping of indoornavigatie. Bovendien is probleemloze integratie van deze modules mogelijk, waardoor slimme verlichting een integrale en drijvende kracht achter digitalisering wordt. Dat klinkt toch als muziek in je oren?