Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Lichtsturing gekoppeld aan Internet of Things blijkt ideale combinatie voor de zorg

LED lichtsturing biedt in elke situatie comfortabele en energiezuinige verlichting. Zeker in de zorg is dit een belangrijk aandachtspunt. Geïntegreerde daglicht- en aanwezigheidssensoren leveren waardevolle data voor efficiënt gebouwbeheer. Deze sensoren kunnen bovendien ook communiceren met sensoren van andere fabrikanten die hetzelfde draadloze systeem gebruiken, bijvoorbeeld voor CO2- en temperatuurmetingen. Deze slimme eigenschappen maken het uitrollen van nieuwe en innovatieve Internet of Things-toepassingen een stuk eenvoudiger. In deze blog staan we stil bij de mogelijkheden en meerwaarde voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Indoor navigatie

Hoe zou het zijn als patiënten en bezoekers met behulp van hun smartphone de weg kunnen vinden naar een specifieke afdeling of kamer? Door indoor navigatie te koppelen aan LED lichtsturing is het mogelijk om dit snel en eenvoudig te implementeren zonder extra (batterij gevoede) apparatuur. De sensoren in de armaturen verzenden Bluetooth signaaltjes (beacons), waarna een applicaties op de smartphone van de gebruiker deze informatie gebruikt om de positie van een persoon te bepalen.

Asset tracking

Binnen zorginstellingen is het essentieel dat zaken als bedden, medicijnkarren en infuuspompen snel te traceren zijn. Niet alleen door verplegend personeel, ook door medewerkers van de technische dienst. Al helemaal als het om apparatuur gaat waar een onderhoudscyclus aan gekoppeld is. Met behulp van asset tracking wordt de logistiek in ziekenhuizen veel efficiënter. Ook deze toepassing kan gerealiseerd worden met LED lichtsturing.

Via het netwerk communiceren trackers, die bevestigd zijn aan de op te sporen items, hun positie met de sensoren die geïntegreerd zijn in de LED armaturen. Door de fijnmazige dekking van verlichting in het hele gebouw is nauwkeurigheid op kamerniveau te behalen. Deze plaatsbepalingsdata kan gedeeld worden met diverse platformen die het weer kunnen omzetten in bruikbare dashboards en informatietools.

EnOcean switches

Met één druk op de knop doorgeven dat een kamer schoongemaakt moet worden of een fris opgemaakt ziekenhuisbed laten komen. Het is mogelijk met ‘EnOcean switches’. Dit zijn draad- en batterijloze schakelaars die geactiveerd worden door beweging. We gebruiken ze veelal voor het dimmen van verlichting of het activeren van lichtscènes. Door de EnOcean switches te laten communiceren met sensoren, kunnen deze signalen ook doorgestuurd worden aan een applicatie die iets anders dan LED lichtregeling doet. Denk bijvoorbeeld aan Task Management systemen die de acties zichtbaar maken en kunnen toewijzen aan de verantwoordelijke personen.

Human Centric verlichting

In de zorg en zeker op de IC is LED licht van bewezen invloed op het herstel van patiënten. Met diverse wit-tinten en lichtsterktes is het mogelijk om het daglichtverloop na te bootsen. Hierdoor volgen de armaturen en patiënten het zogenaamde ‘circadiaans ritme’. Met LED lichtsturing heb je de mogelijkheid dit ritme in te stellen en aan te passen per ruimte of aan de behoefte van de patiënt, zonder dat hier een programmeur aan te pas komt.

Internet of Things inzetten voor uw eigen zorgomgeving? Met LED kan het.