Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Licht in de duisternis: slimme oplossing voor de energietransitie

Ons huidige elektriciteitsnet is niet ontworpen voor de groeiende vraag naar energie. Het uitschakelen van verlichting is niet voldoende om onze stijgende energiebehoefte te compenseren. Zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen lijken prachtige oplossingen. Maar zijn ze dat in de praktijk ook echt? Of roepen we hiermee eerder problemen dan oplossingen op ons af?

Verlichting doven is niet langer nodig

Binnen gemeentes en overheden ligt de druk hoog om snel en flink op energie te besparen, zodat er meer ruimte op het energienetwerk ontstaat om individuele initiatieven aan te moedigen. Tegelijkertijd dragen gemeentes de verantwoordelijkheid voor het welzijn en de veiligheid van inwoners. Stijgende kosten, instabiele energiemarkten en een groeiende vraag naar elektriciteit, duwen hen steeds sneller richting een quick win: het doven van verlichting.

In steden in heel Europa zijn de nachten donker. Maar, stellen dat dit de beste oplossing is om het energienet minder te belasten, is onjuist. Gelukkig zijn er aanzienlijke mogelijkheden om de energie-efficiëntie binnen veel gemeenten te verbeteren op het gebied van verlichting. Zonder afbreuk te doen aan veilige en goed verlichte stedelijke omgevingen en mét relatief lage kosten of moeite.

Stijgende vraag naar elektriciteit

Het Nederlandse elektriciteitsnet is één van de meest betrouwbaarste ter wereld. Toch hebben steeds meer huishoudens, bedrijven en gemeentes last van een gebrek aan netcapaciteit. Dit merk je bijvoorbeeld aan zonnepanelen die hun stroom niet meer kunnen terug leveren, lampen die in huis knipperen of een stroomuitval in een woonwijk. Onze vraag naar elektriciteit is in een recordtempo gegroeid, terwijl ons energienetwerk er niet voor ontworpen of op aangepast is.

Achter deze groeiende energievraag staan een aantal positieve ontwikkelingen. Veel consumenten zijn hun huis in een rap tempo aan het verduurzamen. Zij plaatsen zonnepanelen, warmtepompen of maken gebruik van een elektrische auto. Deze duurzame ontwikkelingen leggen extra druk op nationale overheden en gemeenten om drastisch minder energie te verbruiken, zodat er meer ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar komt om deze initiatieven te stimuleren. De vraag is echter: hoe?

Besparen met behulp van LED verlichting

Verlichting is de op één na grootste energieverbruiker ter wereld. 13% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik gaat op aan verlichting. Inzoomend op Nederland is het grootste deel van de verlichting niet duurzaam. Overstappen naar LED verlichting is voor veel gemeentes en overheden dan ook een snelle, simpele en betaalbare stap. Een kleine stap, met grote impact.

In Nederland zou de overschakeling van alle lichtpunten naar LED al snel tot 80% aan energieverbruik besparen. Dat komt neer op € 2 miljard aan energiekosten en 2,9 miljoen ton aan CO₂-uitstoot. Ter vergelijking: dat is hetzelfde als de CO₂-opname van een gigantisch bos gevuld met 130,4 miljoen bomen, oftewel: 2 kolencentrales minder.

Slimmere oplossingen

Een stad met 100.000 inwoners kan het energieverbruik van haar openbare verlichting halveren door 's nachts gedurende enkele uren de lichten uit te schakelen. Maar, het is eveneens mogelijk om een vergelijkbare energiebesparing te realiseren door conventionele lampen te vervangen door duurzame LED verlichting. Wanneer slimme verlichtingsfuncties zoals aanwezigheidsdetectie, dimming en lichtbeheer op afstand worden geïntegreerd via een smart verlichtingssysteem, kan de besparing oplopen tot 92%, oftewel € 1,2 miljoen. Dit is aanzienlijk effectiever dan het uitschakelen van lichten én biedt bovendien verbeterde functionaliteit, levenskwaliteit én veiligheid voor de inwoners.

Een voorbeeld: er is een auto-ongeluk gebeurd op de A28. De LED lichtmasten detecteren het geluid en verwittigen automatisch de hulpdiensten. Ook de verlichting op de locatie van het ongeluk wordt aangepast voor een betere zichtbaarheid tijdens de reddingsactie. Klinkt dat als toekomstmuziek? Niets is minder waar. Het is vandaag de dag al mogelijk om dit te realiseren. Daarnaast kunnen sensoren ook vervuilingsniveaus monitoren en inzichten bieden aan stedenbouwkundigen. Kortom, de mogelijkheden breiden zich uit tot ver buiten de verlichting zelf.

Tijd voor actie!

Als steden en gemeenten écht duurzame stappen willen zetten, moeten zij als eerste gebruik gaan maken van oplossingen die op grote schaal beschikbaar en zeer effectief zijn. Door haalbare oplossingen binnen handbereik te stellen, tonen wij als lichtleveranciers aan dat deze maatregelen deel uitmaken van de vooruitgang naar een slimmere, comfortabelere en duurzamere manier van leven. Met slimme LED verlichting, -systemen en services, assisteren wij graag in het verminderen van elektriciteitsgebruik, energiekosten en CO₂-uitstoot. Zonder in te leveren op het welzijn van inwoners en mét resultaat.

Verlichting als hulpmiddel inzetten voor de stijgende vraag naar energie? Met LED kan het.