Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Hoe werkt LED noodverlichting?

Noodverlichting is een speciaal type verlichting dat wordt gebruikt om mensen te helpen bij het verlaten van een gebouw in geval van een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld een brand. Noodverlichting moet op een bepaalde manier worden geïnstalleerd en gebruikt om te voldoen aan de veiligheidsnormen.

Noodverlichting moet voldoen aan bepaalde normen en eisen om te voldoen aan veiligheidsvoorschriften. Zo moeten de lampen van noodverlichting een bepaalde lichtsterkte hebben en moeten ze op een bepaalde manier worden geïnstalleerd om te voldoen aan de veiligheidsnormen. Bovendien moeten ze op een bepaalde manier worden aangestuurd, bijvoorbeeld door middel van een noodverlichtingsschakelaar of een alarmsysteem.

Welke typen LED noodverlichting bestaan er?

Eerst even een stapje terug. Er zijn verschillende soorten noodverlichting: vaste noodverlichting, autonome noodverlichting en begeleidingsverlichting. Vaste noodverlichting is een verlichtingssysteem dat op een bepaalde manier is geïnstalleerd en is bedoeld om mensen te helpen bij het verlaten van een gebouw in geval van een noodsituatie. Autonome noodverlichting is een zelfstandig werkend verlichtingssysteem dat wordt gebruikt in gebieden waar geen andere verlichting beschikbaar is. Begeleidingsverlichting spreekt al redelijk voor zich. Dit verlichtingssysteem begeleidt mensen naar de uitgang van een gebouw in geval van een noodsituatie.

Wat zijn de voordelen van LED noodverlichting?

LED noodverlichting is:

• Zuinig en ecologisch: LED’s zijn performanter en energiezuiniger dan fluorescentielampen;
  • Duurzaam en betrouwbaar: LED’s hebben een lange levensduur, waardoor u geen lampen meer hoeft te vervangen;
  • Neemt een voorsprong op de geplande uitfasering van fluorescentielampen vanaf september 2023;
  • Doorgaans uitgerust met een NiMH-batterij (een oplaadbare batterij van nikkel en metaalhydride), die worden gekenmerkt door een lange levensduur, een lager verbruik en minder milieu-impact.

Twee manieren om noodverlichting te vernieuwen

Wanneer je oude fluorescentiearmaturen wilt renoveren naar LED noodverlichting is dit op twee eenvoudige manieren te realiseren, namelijk: vervanging of refurbishment (afhankelijk van het type armaturen). Met behulp van een vervangset installeer je nieuwe LED noodverlichtingsarmaturen op de plaats van de oude armaturen, zonder schilder- of breekwerken. Refurbishmentmodules laten het daarentegen toe om oude armaturen circulair en snel te upgraden naar LED. De originele behuizing en de bedrading worden in dit geval hergebruikt. Enkel het binnenwerk is nieuw, met duurzame batterijen, nieuwe elektronica en een LED lichtbron.

Waarom noodverlichting refurbishen?

Refurbishment is de snelste en meest circulaire weg naar duurzame LED noodverlichting. Het levert je een:

• Directe energiebesparing van minimum 50% door over te schakelen op LED technologie;
  • Soepele integratie zonder esthetische ingrepen;
  • Geen lampenvervangingen meer;
  • Mogelijke aansluiting op centraal beheersysteem, zonder extra bekabeling;
  • Ecologische oplossing: minder afval en voorzien van een batterij met lange levensduur;
  • Snelle uitvoering door één specialist, terwijl je het gebouw of de ruimte kunt blijven gebruiken;
  • Maatoplossingen voor vrijwel elk fluorescentiearmatuur.

Hoe onderhoud je LED noodverlichting?

Noodverlichting moet net als algemene LED verlichting worden onderhouden om ervoor te zorgen dat het goed werkt in geval van een noodsituatie. Dit kan door regelmatig te controleren of de lampen werken en door het verlichtingssysteem met regelmaat te testen. Het is daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat LED noodverlichting altijd klaar is voor gebruik, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de batterijen of andere energiebronnen op tijd worden vervangen. Vergeet daarnaast niet dat noodverlichting alleen is bedoeld voor gebruik in noodsituaties en dus niet als vervanging van normale verlichting! Het is essentieel om te zorgen dat LED noodverlichting op de juiste manier wordt geïnstalleerd, gebruikt en onderhouden, zodat het ook daadwerkelijk kan worden gebruikt wanneer dat nodig is: in een noodsituatie.

Meer informatie over noodverlichting
Neem contact op met een van de initiatiefnemers
Bekijk de initiatiefnemers