Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Hoe kan het effect van LED armaturen de opwarming van de aarde verminderen?

Welke invloed heeft verlichting op het milieu en dus op de opwarming van de aarde? En wat zijn de mogelijkheden om deze impact te verminderen? Met het oog op deze twee zeer relevante vragen analyseerden de experts van LEDVANCE levenscyclusbeoordelingen (LCA's) voor armaturen gepubliceerd in Environmental Product Declarations (EPD's), met behulp van de LCA-regels die zijn gedefinieerd door de programma-operator PEP Ecopassport. Speciale aandacht werd besteed aan het Global Warming Potential (GWP) - de indicator die meet hoe sterk een product bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Sensor gestuurd

Het belangrijkste aspect is het maximaliseren van de efficiëntie van moderne armaturen. Met uiterst efficiënte LED armaturen als uitgangspunt domineert de gebruiksfase van moderne armaturen de GWP-impact. Gemiddeld wordt 96% van het totale GWP gegenereerd tijdens de gebruiksfase, veroorzaakt door de emissies van de elektriciteitsopwekking die nodig is om de armaturen te laten werken.

Het grootste verbeterpotentieel in de dominante gebruiksfase is de intelligente aansturing van de armaturen, oftewel: sensor gestuurde LED verlichting gebaseerd op aanwezigheidsdetectie en/of daglichtdetectie.

Armatuur upgrade

Een ander belangrijk aspect is het circulaire armatuurontwerp, dat een marginaal effect heeft op het GWP dat wordt beoordeeld over de levenscyclus, ervan uitgaande dat de vervangende onderdelen dezelfde prestaties leveren als de originele onderdelen. Met het oog op het broeikaseffect is het grootste voordeel van circulair ontwerp de mogelijkheid om het armatuur te upgraden met efficiëntere lichtbronnen en sensor ondersteunde lichtbeheerfuncties.

RoHS

De grote transitie van T5- en T8-TL-buizen naar LED tubes als gevolg van het RoHS-verbod zal volgens de experts aanzienlijk effect hebben op het beperken van de opwarming van de aarde. De curve in de grafiek van het aard opwarmingsvermogen(GWP) laat bovendien zien dat op een gegeven moment alleen sensor ondersteunde lichtbeheersystemen de efficiëntie kunnen verhogen.

“Als we naar de curve van de Global Warming Potential (GWP)-grafiek voor armaturen kijken, kun je zien dat lumen per watt op een gegeven moment niet genoeg is. Een intelligent sensor ondersteund lichtmanagementsysteem dat het licht kan in- en uitschakelen of liever dimmen, verhoogt echter de efficiëntie door bijvoorbeeld verbruik te besparen als er niemand aanwezig is. Het wordt daarom tijd om de vruchten te plukken van de voordelen en mogelijkheden van goed licht en intelligente lichtmanagementsystemen om de daaruit voortvloeiende positieve effecten te realiseren.”

- Ulrich Weiss, wereldwijd hoofd R&D bij LEDVANCE

Download het volledige onderzoeksrapport, d.d. juli 2022.

Licht inzetten als milieubesparende factor? Met LED kan het.