Terug naar overzicht

Gelden er bepaalde normen waar werkplekverlichting aan moet voldoen?

Sinds 2003 beschikken de lidstaten van de EU over een gemeenschappelijke norm voor de verlichting van werkplekken. Deze zogenaamde EN12464 normering is opgesteld door de NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) en stelt eisen aan de verlichting van een werkruimte, beeldschermen en de directe omgeving.

Ook wordt er rekening gehouden met de individuele behoeften van de gebruiker van de ruimte, welke in sommige gevallen invloed heeft op de vereisten inzake de verlichtingssterkte.

De EN12464-normering is een Europese norm voor werkplekverlichting die specificeert aan welke eisen werkplekverlichting moet voldoen. De norm is opgedeeld in twee delen: het eerste deel richt zich op algemene verlichting, het tweede deel op bijzondere verlichting. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke normen die zijn opgenomen in de EN12464-normering:

 1. Illumination Level
  De EN12464-normering specificeert hoeveel lux nodig is op een werkplek, afhankelijk van de functie van de ruimte. Zo is bijvoorbeeld voor een kantoor met algemeen gebruik 500 lux aanbevolen, terwijl voor een werkplek met precisiewerk 1.000 lux of meer is aanbevolen.
 2. Glare
  De EN12464-normering specificeert dat de glare op een werkplek niet meer dan 1.000 cd/m2 mag bedragen. Dit kan worden bepaald met behulp van de UGR (Unified Glare Rating), een maatstaaf voor de hoeveelheid glare die wordt ervaren door de gebruiker van een lamp of luminaire.
 3. Color Temperature
  De EN12464-normering stelt geen specifieke eisen aan de kleurtemperatuur van werkplekverlichting, maar beveelt wel aan om licht met een kleurtemperatuur tussen 3500K en 4500K te gebruiken, omdat dit het beste aansluit bij het menselijke visueel systeem.
 4. Flicker
  De EN12464-normering specificeert dat het flicker van werkplekverlichting niet meer dan 3% mag bedragen. Flicker kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en een lagere productiviteit.
 5. Spectrum
  De EN12464-normering specificeert dat werkplekverlichting een breed spectrum moet kennen, voorzien van voldoende hoeveelheden blauw en groen licht om het menselijke visueel systeem te ondersteunen.
 6. Beveiliging
  De EN12464-normering specificeert dat werkplekverlichting moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, zoals een minimale afstand tussen lichtbron en gebruiker en de maximale stroomsterkte van een armatuur.
 7. Ononderbroken werking
  De EN12464-normering specificeert dat werkplekverlichting minstens 15 minuten ononderbroken moet kunnen werken in geval van een stroomstoring.
 8. Onderhoud
  De EN12464-normering specificeert dat werkplekverlichting regelmatig moet worden onderhouden om ervoor te zorgen dat het licht op de juiste manier werkt en aan de normen voldoet. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat lampen regelmatig moeten worden vervangen of dat het lichtniveau moet worden gecontroleerd. Het is daarnaast aanbevolen om de luminaires en armaturen regelmatig te reinigen om stof- en vuilophoping te voorkomen.
 9. Verlichting voor specifieke taken
  De EN12464-normering specificeert specifieke verlichtingsniveaus voor specifieke taken, zoals lezen, computeren en precisiewerk. Dit is van belang omdat sommige taken meer verlichting nodig hebben dan andere.
 10. Verlichting voor specifieke ruimtes
  De EN12464-normering specificeert specifieke verlichtingsniveaus voor specifieke ruimtes, zoals kantoren, laboratoria, werkplaatsen en opslagruimtes. Dit is van belang omdat de verlichtingsbehoeften van deze ruimtes onderling kunnen verschillen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat werkplekverlichting aan de EN12464-normering voldoet. Dit kan helpen het comfort en de productiviteit van gebruikers te verhogen en om te voldoen aan de veiligheidseisen. Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat de verlichtingsbehoeften van een werkplek kunnen veranderen. Wij raden je daarom aan om regelmatig het lichtniveau en andere aspecten van de verlichting te evalueren en eventuele aanpassingen door te voeren indien nodig.

Ga je verlichting vervangen?
Zorg er dan voor dat je de oude verlichting inlevert bij de daarvoor bestemde inleverpunten. Voor meer informatie: wecyclevoorbedrijven.nl