Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.

Meer informatie

over LED verlichting voor de overheid en openbare ruimte
Terug naar overzicht
Als overheidsinstelling is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Het verduurzamen en vervangen van de verlichtingsinstallatie van overheidsgebouwen en in openbare ruimten is een eenvoudige stap in het realiseren van energiebesparing.

Een gedeelte hiervan is reeds omgebouwd naar LED, maar een groot gedeelte nog niet. Dat biedt volop perspectief Kijkend naar overheidsgebouwen kan door het vervangen van verlichting een grote eerste stap worden gezet om te besparen. Gelijktijdig kan hiermee aan de zelfopgelegde energielabel C verplichting worden voldaan. Het vervangen van verlichting is een quick win voor het energieverbruik, de onderhoudskosten en verhoogt het comfort en welzijn op de werkplek.

In openbare ruimten is verlichting essentieel voor oriëntatie en veiligheid. Op de meeste straten, wegen en in parken zijn buitenverlichtingsarmaturen dan ook niet meer weg te denken. Een gedeelte hiervan is reeds omgebouwd naar LED, maar een groot gedeelte nog niet. Dit biedt volop perspectief om te scoren op de reductie van energie- en onderhoudskosten enerzijds en een verhoging van comfort en veiligheid anderzijds.

Tussen de 50% en 85% besparing, met LED kan het!

Gemiddeld kan met LED verlichting op openbare plaatsen zo’n 50% aan energie bespaard worden in vergelijking met traditionele verlichting. Dankzij de langere levensduur van LED is er bovendien minder onderhoud nodig aan de armaturen en componenten.  

Door intelligentie toe te voegen aan de armaturen kan een grote stap gezet worden naar een ‘smart city’. Door armaturen intelligent te maken en uit te rusten met sensoren, zenders en ontvangers kunnen zij (terug)gedimd worden tot een basisniveau verlichting bij geen bewegingsdetectie, kunnen lichtscenario’s op afstand worden geprogrammeerd en kan de status en onderhoudsbehoefte van armaturen online worden uitgelezen. Hierdoor kan de totale energiebesparing oplopen tot wel 85%!

Zet de eerste stap

Bij grootschalige renovaties waarbij bouwkundige ingrepen vereist zijn of grootschalige vervanging van lichtpunten in openbare ruimten zullen investeringskosten snel oplopen. Daarbij kan het noodzakelijk zijn om het project (Europees) aan te besteden. Aannemers of installateurs zullen vervolgens inschrijven op deze aanbesteding en de nieuwe LED verlichting meenemen als post in de aanbieding. Eenvoudige één op één vervangingen van armaturen of lampen kan in de meeste gevallen via de (huis)installateur worden uitgevoerd. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in LED voor overheid en openbare ruimten zijn:

Vragen? Neem direct contact met ons op.
* verplichte velden
Bedankt, je contactaanvraag is succesvol verzonden.
Oeps, er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.