Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Wevelgem kiest voor klimaatneutraal en bespaart 70% van energiekosten

Versneld ‘verledden’ loont

De 31.000 inwoners en het bedrijfsleven van Wevelgem wonen en werken prettig. De gemeente ligt centraal en biedt uitvalswegen naar Parijs, Brussel en Antwerpen. Er zijn twee luchthavens en ook via een goede waterverbinding is het achterland snel te bereiken. Maar… er is meer! Wevelgem werkt aan een veelbelovende toekomst. Samen met haar inwoners koos de gemeente voor een slim verlichtingssysteem.

Cijfers die spreken

Het gemeentebestuur van Wevelgem bleek zijn tijd vooruit, toen het al in 2010 duurzaamheid op de agenda zette. In 2018 werd uiteindelijk de intentie uitgesproken om de openbare verlichting binnen de gemeente versneld te ‘verledden’. Hierdoor werd een flinke stap gezet op weg naar een toekomstbestendig slim LED verlichtingsnetwerk, minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten. Ook brengt de nieuwe verlichting het veiligheidsgevoel terug.

In totaal hield het Wevelgems verleddingstraject, waarbij alle gasontladingsarmaturen in korte tijd plaatsmaakten voor LED, een realisatie in van 6.000 aangestuurde straatarmaturen. De armaturen werden voorzien van connectoren waaraan sensoren gekoppeld kunnen worden voor bijvoorbeeld bewegings- of geluidsdetectie en het meten van luchtkwaliteit.

De tot nu toe behaalde cijfers laten een besparing zien van 70% op energiekosten, vergeleken met traditionele verlichting én op basis van extra besparing door dimprofielen. Die besparing staat gelijk aan een jaarlijkse CO2-besparing van 600 ton. “In een duurzame toekomst past connected verlichting. Daarvoor moet je ‘verledden’. Voor Vlaanderen betekent dat jaarlijks een besparing van 54 miljoen euro op energiekosten, en 44.000 ton op CO2-uitstoot”, aldus Geert Peelaers, namens netwerkbeheerder Fluvius.

"De energiekosten bij openbare verlichting zijn nu al met 70% gedaald."

Veilig dimmen

Voorheen werden de straatarmaturen binnen de gemeente ’s nachts gedoofd. Dit leidde tot een onveilig gevoel. Om het veiligheidsgevoel weer terug te krijgen werden inwoners door de gemeente en netwerkbeheerder Fluvius uitgenodigd hun mening te geven. Hiervoor zijn proefopstellingen gemaakt en is met dimprofielen geëxperimenteerd.

De uiteindelijk toegepaste LED straatarmaturen brachten het veiligheidsgevoel onder inwoners weer terug. Zelfs in wijken waar het lichtniveau ‘s nachts beperkt is tot een energiezuinige 20% (voldoende om inbrekers af te schrikken, zo blijkt uit onderzoek) is dit niet van invloed op een veilig gevoel.

Door middel van aanpasbare dimprofielen branden de armaturen nu enkel waar en indien nodig. Voor Wevelgem betekent dit dat armaturen op 100%, 50% of 20% van het vermogen branden. De dimprofielen realiseren hierdoor een extra besparing, bovenop de al bekende besparing van 40% door LED. Stijn Tant, schepen gemeente Wevelgem: “Ons doel om de CO2-uitstoot met 20% te beperken hebben we ruimschoots gehaald. De energiekosten bij openbare verlichting zijn nu al met 70% gedaald. Dat betekent een flink lagere rekening”.

Regionale milieuproblemen terugdringen

LED straatverlichting met een connected netwerk biedt vele voordelen zoals dimmen, aanwezigheidsdetectie, ruis- of incidentdetectie. Bovendien biedt het systeem gemeenten op elk terrein een goede basis voor het realiseren van smart doelstellingen. Nadat de armaturen op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, worden ze automatisch gekoppeld aan het bijbehorende online platform. Armatuurprestaties kunnen hierdoor op afstand gemonitord en geoptimaliseerd worden, de onderhoudskosten nemen af.

Dit project is uitgevoerd door
Vooruitstrevend inspelen op toekomstige milieu uitdagingen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!