KLG's nieuwe logistieke hub
Alternatieven, revisies en oplossingen
"Eind 2021 kregen we een aanvraag van een elektrotechnische adviseur en een installateur waarmee we regelmatig samenwerken. Zij begeleidden samen het nieuwbouwproject van KLG en werkten aan de technische voorwaarden”, vertelt Stal. TRILUX kwam in beeld vanaf het moment dat het lichtplan uitgewerkt moest worden. De installateur, die bekend is met haar werkwijze en producten, wist dat TRILUX een breed portfolio heeft. Gezamenlijk stelden ze het lichtplan samen. Niet alle wensen van de klant waren praktisch of haalbaar en dus moesten er alternatieven worden bedacht. Na een aantal revisies lag het plan op tafel. Tijdens de bouw kwamen er, zoals altijd, enkele hordes en uitdagingen naar boven. “Het is dan aan ons om, samen met de installateur, een oplossing te vinden”, stelt Stal.
Lichtplan komt tot leven
Hij vervolgt: “In het begin vroeg KLG om hele hoge lichtniveaus. In onze ogen kon dat minder. Het voornaamste ‘probleem’ was dat er hele grote overspanningen op het terrein waren. Je kunt natuurlijk niet zomaar overal lichtmasten plaatsen. Zeker niet als er veel vrachtwagens rijden. Een hele puzzel, al met al”. Stal dacht in eerste instantie aan hoge lichtmasten, zodat ook het achterterrein van KLG goed verlicht zou worden. Uiteindelijk is er gekozen voor lagere masten op het middengedeelte. Een prima oplossing, aangezien KLG ’s avonds laat het achterdeel van het terrein niet gebruikt. In samenspraak met de installateur en adviseur, die de voorstellen op hun beurt met de klant bespraken, kwam het lichtplan steeds meer tot leven.
Aangepaste armaturen
Bij de plaatsing van ieder mastarmatuur is rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden, zoals het windgebied waar de mast geplaatst wordt. “Het is voor de veiligheid noodzakelijk om te berekenen hoeveel kracht er op een armatuur komt te staan.” Deze berekeningen werden uitgevoerd door een partner van TRILUX. Stal: “Wij richten ons op het optimale lichtplan en leveren dit bij hen aan voor een check. Daarnaast spraken we ook geregeld met de installateur. Het verplaatsen van een mastarmatuur heeft immers weer consequenties voor de bekabeling die zij moeten graven om het armatuur te voorzien van stroom.”
Aan het pand zelf zijn gevelarmaturen bevestigd. Normaal gesproken hangen deze op een hoogte van ongeveer 12 meter. Dit pand was lager, waardoor de armaturen vier meter lager werden bevestigd. “In zo’n geval is het belangrijk dat de stralingshoek van het armatuur de chauffeurs niet verblindt”, legt de lichtontwerper uit. In de werkplaats zat een deel overdekte buitenruimte. Stal stelde voor om daar lichtlijnen te installeren. In de praktijk bleek dat geen optie, omdat er een lichtkoepel zat die niet op de bouwtekeningen zichtbaar was. Door de lijnen iets op te schuiven, konden ze alsnog worden gemonteerd.


Grote diversiteit
Het project van KLG onderscheidt zich vanwege haar grootte en veelzijdigheid. Op het transportterrein staat een eigen garage, wasstraat en is er alle ruimte voor vrachtwagens die lang willen parkeren. TRILUX heeft niet alleen alle terreinverlichting geleverd, maar ook de binnenverlichting voor de wachtruimte van de chauffeurs, de werkplaats en een groot deel van de kantoorruimtes.
“Het project is heel divers. Zo hangt ons E-line lichtlijnsysteem in het warehouse en in de overdekte buitenruimtes. De Aragon Fit waterdichte armaturen hangen in de wasstraat en de Jovie LED armaturen hebben we gebruikt over het hele terrein en in de crossdock. Verder hebben we zoals gezegd mastarmaturen geplaatst, zowel dubbele als enkele armaturen. Met de dubbele varianten konden we vanaf één positie twee kanten verlichten, wat aanzienlijk in kosten scheelde. Ook de gevelverlichting en de waterdichte wasstraatverlichting, geschikt voor hoge waterdruk en temperatuur, komen uit ons assortiment. De installateur heeft nog sensoren en lichtmanagement toegepast”, somt Stal op.
Hoog tempo
In totaal staan er vier gebouwen op het terrein van KLG in Duizel. Alle verlichting om deze gebouwen heen is door TRILUX geleverd. Een bijzonder project, stelt Stal. “Veelal lichten we warehouses die bestaan uit één grote hal, die wij vervolgens voorzien van lichtlijnen. Dit project is veel dynamischer. Bij KLG draait het om transport. Vrachtwagens rijden af en aan.”
Het belang van een goed verlichte parkeerruimte is groot, maar ook het crossdock (waar men staat te laden en lossen) is een veel bezochte locatie. Vracht wordt hier in hoog tempo verplaatst. “In een warehouse werkt men met hoge stellingen om de vracht tijdelijk te parkeren. Bij KLG krijgt men daar niet eens de mogelijkheid voor, zo snel wordt het alweer opgenomen in een nieuw transport. De vracht gaat van de ene naar de andere vrachtwagen meteen weer door. Dat maakt het uitdagend om een goed lichtplan op te zetten”, vertelt de lichtontwerper. “Het vraagt om andere wensen en behoeftes vanuit de gebruikers.” Ook de werkplaats en wasstraat zijn omgevingen die nét anders zijn dan de logistieke hallen die we gewoonlijk verlichten, waardoor Stal en de installateur te maken kregen met andere normeringen en voorwaarden.
Slim lichtmanagement
De samenwerking met Verheggen Elektrotechniek B.V. (de installateur) verliep desondanks zonder kopzorgen. “Verheggen is een terugkerende TRILUX-klant. Ze lijken erg tevreden te zijn over onze expertise op het gebied van advies en lichtplanning.” De architectuur was in handen van Vogels Bouwmanagement. Het resultaat is een state of the art LED verlichtingsoplossing voor binnen én buiten, op basis van slim lichtmanagement. “Met deze oplossing kan KLG Europe weer jaren vooruit. Gezamenlijk hebben we een prachtig mooi nieuwbouwpand gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige verlichting voor een aangename sfeer”, sluit Stal af.
