Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

TU Eindhoven transformeert naar één van ’s werelds duurzaamste onderwijsgebouwen

Slimme LED verlichting draagt bij aan transformatie

Atlas, het voormalige hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een volledige transformatie achter de rug. Een transformatie die meteen promoveert tot een van ’s werelds duurzaamste gebouwen. De plaatsing van LED verlichting droeg fors bij in deze verduurzaming. Het resultaat is een inspirerende werkplek, die duurzaamheid koppelt aan welzijn.

BREEAM certificatie

Atlas, dat het BREEAM Outstanding duurzaamheidsontwerpcertificaat kreeg toegekend, geldt als één van de meest duurzame onderwijsgebouwen van de wereld. De toegepaste LED verlichting speelt daar een grote rol in. De hoge BREEAM score is namelijk niet alleen toegekend voor de energiebesparingen die worden bereikt, maar ook voor de investering in innovatie.

“De kwaliteit van het licht en het persoonlijke comfort van de gebruikers zijn cruciaal. Ons verlichtingssysteem levert de vastgestelde norm van 500 lux, maar kantoorgebruikers kunnen dit zelf naar hun persoonlijke voorkeur en behoefte verhogen of verlagen met de app,” verklaart Derek Wright namens de betrokken LED leverancier.

Licht in combinatie met data

Hij vervolgt: “Het verlichtingssysteem fungeert eigenlijk als backbone van een gebouw. Door de connected LED armaturen te voorzien van ingebouwde IoT-sensoren ontstaat een zeer fijnmazig ethernet netwerk, waarmee allerlei data over energieverbruik en gebouwbezetting kunnen worden gegenereerd”.

Aan het netwerk in Atlas zijn 4.400 LED armaturen gekoppeld. Elk armatuur heeft een eigen IP-adres en fungeert als ethernet datapunt. De helft van de armaturen is voorzien van een sensor die daglicht en beweging registreert en die de lichtintensiteit waar mogelijk dimt. De andere helft van de sensorslots is nog vrij voor toekomstige generaties sensoren met aanvullende functionaliteiten. “Deze data kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het optimaliseren van de werkplekbezetting, zoals in open kantoorruimten, collegezalen, vergaderzalen, onderzoeksruimten of het verbeteren van de schoonmaakplanning,” voegt Wright toe.

Human Centric Lighting

Naast een opmerkelijke CO2-vermindering van 80% kunnen de gebouwbeheerders van Atlas dankzij het verlichtingssysteem rekenen op een besparing in de energiefactuur tot wel 60%. Ook kunnen de 4.000 gebruikers van het gebouw via een app onder andere zelf de lichtsterkte regelen en - in de toekomst - zelfs de temperatuur in hun nabije omgeving. Zo zullen zij elke dag opnieuw het belang van een slim verlichtingssysteem ervaren bij het creëren van een prettige werk- en studieomgeving. Dit is tevens de doelstelling van het Intelligent Lighting Institute (ILI), een TU/e-instituut dat onderzoek doet naar de effecten van licht op het functioneren van mensen, oftewel: Human Centric Lighting.

“Gebouw Atlas dient als Living Lab, een soort proeftuin”, zegt TU/e-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van het ILI Ingrid Heynderickx. “Op lichamelijk, maar ook op sensorisch en psychologisch niveau hebben we nu een gebouw dat bijdraagt aan het welzijn van de gebruikers. De toegepaste LED verlichting gaat ons helpen om de betekenis en invloed van licht op die niveaus verder in kaart te brengen. Onderzoeken van de laatste jaren geven steeds meer inzicht in hoe groot die effecten zijn. We onderzoeken daarnaast ook hoe we een zelflerend systeem kunnen maken, dat begrijpt welke lichtinstellingen de individuele gebruiker in de context van dat moment wil. Dus of je nu in een vergadering zit, college volgt, achter de computer zit of leest, het systeem moet altijd de ideale lichtomstandigheden genereren, zonder dat je daar zelf iets voor te hoeft te doen. De geplaatste LED verlichting biedt ons hiervoor alle mogelijkheden.”

Dit project is uitgevoerd door
Doordacht inspelen op individuele behoeften?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!