Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Slimme LED sportveldverlichting voor Sportpark Lexmond

Drie sportverenigingen in Lexmond optimaal uitgelicht

Drie sportverenigingen in Lexmond genieten weer van optimaal verlichtte velden. De verouderde sportverlichting in het dijkdorp aan de rivier de Lek werd vervangen door duurzame LED armaturen van Schréder. Een project met een bijzonder karakter, omdat de toegepaste schijnwerparmaturen voor het eerst in Europa geplaatst werden. Met het bijbehorende besturingssysteem kan het lichtniveau eenvoudig in een smartphone-app of via de afstandsbediening worden aangepast. Het resultaat is een optimale verlichting voor verschillende sportvelden met meer licht, minder kosten en meer gebruiksgemak.

Sportverlichting verduurzamen

Het idee om de sportverlichting te verduurzamen speelde al eerder, vertelt penningmeester van de Sportstichting Lexmond, Jan Verweij: “Er waren al plannen om de verlichting te vervangen op de velden waar dat nog niet gebeurd was: de tennisvelden en het trainingsveld van de voetballers. De controle van de veiligheidsregio Utrecht was de reden om te investeren in de resterende velden”.

Tijdens de algemene ledenvergadering van de sportstichting eind 2022 gaf Sales Manager Industry & Sport Brent Compeer vanuit Schréder op verzoek een presentatie over de mogelijkheden van sportveldverlichting. Compeer: “Mijn collega en ik presenteerden de mogelijkheden qua armaturen en lichtsturing voor het bestuur. Toen is het balletje gaan rollen. De maandag na de oplevering met de overdracht vond opnieuw een algemene ledenvergadering plaats, waardoor alle verenigingen het resultaat van de nieuwe verlichting direct konden zien”.

Omgevingsbewust

De bestuurders van de tennis-, voetbal- en paardensportvereniging waren geïnteresseerd in het gezamenlijk vervangen van de oude verlichting, die veel energie verbruikte en te weinig licht leverde. Schréder stelde voor om de sportvelden te verlichten met een nieuwe generatie LED sportschijnwerpers met een lange levensduur. Het gekozen armatuur geeft veel meer licht dan de eerdere lichtoplossing. Elk armatuur heeft een lichtopbrengst van ruim 200.000 lumen. Met een kleurtemperatuur van 4.000 Kelvin sporten leden en bezoekers weer comfortabel. Daarnaast is het LED armatuur vervaardigd uit koperarm LM6 aluminium, waardoor de armaturen een langere levensduur hebben. Ook in extreme weersomstandigheden bij sportvelden of industriële toepassingen. Door het robuuste omhulsel kunnen bovendien vogels de bekabeling niet beschadigen.

Eenvoudig draadloos besturen

Installateur Oostendorp verzorgde de plaatsing van de armaturen op 15 meter hoogte. Deze expert op het gebied van sportveldverlichting stelde de armaturen af met een kleine hellingshoek om verblinding te voorkomen. In ‘De Boschhut’, het clubhuis van de Lexmondse tennisvereniging, kreeg het bestuur de smartphone bediening via het verlichtingsbesturingssysteem al snel onder de knie. In het clubhuis is een draadloze afstandsbediening beschikbaar en zijn de lichtmasten separaat bestuurbaar. Per veld zijn er schakelaars geïnstalleerd op een overzichtelijke plattegrond met uitleg. Alle leden zetten zo gemakkelijk de verlichting aan en uit tijdens trainingen en wedstrijden. Indien nodig kan het bestuur het standaard ingestelde lichtvermogen van 75% opschroeven tot 100%. Zo passen ze de verlichting op de drie tennisvelden en één voetbaltrainingsveld naar behoefte van elke activiteit aan.

Meer licht, minder verbruik  

Na oplevering nam de vereniging de nieuwe verlichting meteen in gebruik tijdens trainingen en wedstrijden. De reacties van het bestuur en de leden zijn positief. Ze moesten even wennen aan de overstap naar LED, maar zagen al snel de voordelen ervan in. Ook Verweij is tevreden over het resultaat: “Er is veel meer licht dan voorheen en het is een enorme besparing op de energie. Eerder vroeg onze lichtinstallatie bij elkaar 16.000 watt, nu is het samen 5.600 watt per jaar. Dat alleen al is een aanzienlijke besparing. Daarnaast kunnen we nu zelfs op afstand de hoeveelheid licht regelen”.

De nieuwe lichtinstallatie resulteert in minder kosten en een verlaagde CO2-uitstoot. Bovendien hebben de armaturen minder onderhoud nodig en gaan ze veel langer mee dan de oude. Zo geniet de sportvereniging nog meer van haar tennisvelden, het voetbalveld en de paardenbak in het donker, zonder de omgeving te belasten.

Dit project is uitgevoerd door
Ook toe aan een verbeterde sportervaring?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!