Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

LED licht brengt sporthal Ivo van Damme naar hoger niveau

Gemeente Herent kiest voor licht passend bij internationaal topsportniveau

De gemeente Herent beschikt over een uitgebreide sportinfrastructuur. Eén van de beschikbare locaties is sporthal Ivo van Damme. Deze hal bestaat uit drie deelvelden. De gemeente Herent wenst in de sporthal weer sportevenementen te organiseren op internationaal topniveau. Om dit mogelijk te maken diende het ontoereikende lichtniveau - van 280 lux centraal tot 170 lux aan de zijkanten van de zaal - opgekrikt te worden. Indoorsportwedstrijden vragen immers om 350, 500 of zelfs 750 lux, afhankelijk van de sport en het niveau.

Hoge prestaties, laag energieverbruik

De gemeente zocht en vond in ETAP een partner om de verlichting in de sporthal naar een hoger niveau te tillen en te voldoen aan de geldende verlichtingsnormen voor (inter)nationale competitiesporten. Om de sporthal toekomstbestendig te maken, monteerde ETAP individuele armaturen op een smalle kabelgoot. De toegepaste lensoptiek zorgt voor een optimaal comfort bij de sporters. Zij ervaren een betere verdeling van de lichtlijnen en worden door het aanwezige licht niet langer verblindt.

De beheerders van de sporthal hebben de mogelijkheid om het lichtniveau per deelveld in te stellen. Hoge lichtniveaus zijn nou eenmaal niet altijd en in de hele sporthal nodig. Zo daalt ondanks de hogere lichtprestaties het energieverbruik. In de voormalige setting verbruikte de verlichting 144 kWh om gemiddeld 240 lux te genereren. Nu wordt 350 lux behaald met 50% minder energieverbruik. Zelfs bij 750 lux is er ten opzichte van de oorspronkelijke situatie 10% minder verbruik gemeten.

Vanuit service ontzorgt

Sporthal Ivo van Damme is uitgerust met een EMD multidetector. Deze detector schakelt het licht automatisch uit indien de sensor 30 minuten geen beweging of aanwezigheid detecteert. Het lichtniveau past zich eveneens automatisch aan, afhankelijk van het aanwezige daglicht. Ook dit draagt bij aan een efficiënter licht- en energieverbruik.

Door de overeengekomen ‘Licht as a Service’ totaaloplossing is de gemeente Herent de komende tien jaar gegarandeerd van kwalitatief licht. ETAP is binnen deze contractperiode verantwoordelijk voor het onderhoud en het goed functioneren van de lichtinstallatie, met een gegarandeerd lichtniveau bij een gelijkblijvend energieverbruik.

Dit project is uitgevoerd door
Hoge kwaliteit sportverlichting, zonder enige zorgen?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!