Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Kreisstadt Böblingen zorgt met LED voor veilige fietsroute

Intelligent én milieuvriendelijk door het bos

Het acht kilometer lange fietspad tussen Stuttgart en Böblingen/Sindelfingen loopt voor het grootste deel over een voormalige militaire weg, dwars door het bos. Om ervoor te zorgen dat de gebruikers van het fietspad bij schemer en donker in de herfst en winter veilig van de route gebruik kunnen maken, zocht het districtsbestuur van Böblingen naar een insect- en energie-efficiënte verlichtingsoplossing voor het fietspad.

Seizoensgebonden

In het voorjaar en de zomer - als het 's morgens vroeg al licht is en 's avonds lang licht blijft - wordt het fietspad tussen Stuttgart en Sindelfingen vaak gebruikt door forenzen om naar het werk te gaan. In de herfst en de winter daarentegen is de voormalig militaire weg, die zonder gemeentelijke verlichting dwars door het bos van Böblingen en Sindelfingen loopt, 's morgens en aan het eind van de middag volledig duister. Daarom heeft het districtsbestuur van de kreisstadt Böblingen het fietspad uitgerust met een slimme verlichtingsoplossing die de fietsers de gewenste veiligheid biedt en tegelijk de natuur en het milieu beschermt.

In totaal flankeren bijna 200 LED buitenverlichtingsarmaturen met een masthoogte van vijf meter en een armatuurafstand van 45 meter het fietspad, dat dankzij een speciale optiek en een lichtstroom van 1.650 lumen schoon en verblindingsvrij wordt verlicht. De lichtkleur van 3.000 Kelvin is bovendien insectvriendelijk.

Licht dat meereist

Het lichtconcept bestaat uit slimme armaturen die radiografisch met elkaar verbonden zijn tot een zelfvoorzienend netwerk om fietsers veilig door het bos te leiden met licht dat met hen ‘meeloopt’. Als er zich geen personen binnen het detectiebereik van de sensoren bevinden, wordt de verlichting teruggedimd tot een basisniveau, wat het milieu beschermt en energiekosten verlaagt.

Om de storende invloed op de natuur tot een minimum te beperken, werden 130 armaturen in het netwerk opgenomen en radiografisch gestuurd met het lichtmanagementsysteem van TRILUX. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van een datum- en tijdsturing alsook van daglichtsensoren en aanwezigheidsmelders. Een slimme bijzonderheid is de aanwezigheidsdetector op een armatuur die een persoon detecteert, waarna de verlichtingssterkte gedurende 60 seconden verhoogd wordt tot 100 procent. Tegelijkertijd worden twee naburige armaturen geactiveerd via het lichtmanagementsysteem, zodat de volgende ongeveer 100 meter van het pad altijd schoon verlicht zijn.

Dit project is uitgevoerd door
Veilig op pad?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!