Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Het juiste evenwicht zorgt voor energiebesparing in Platinan, Göteborg

Een duidelijke focus op duurzaamheid, innovatie en teamwerk

Er is een nieuw oriëntatiepunt aan de skyline van Göteborg: Platinan. Met zijn unieke architectuur en grote glazen gevels creëert het bouwwerk een dynamisch binnenklimaat, waarin het elektrische licht natuurlijk daglicht aanvult en ermee samenwerkt.

Drie steekwoorden: design, lichtcomfort en energie-efficiëntie

In opdracht van vastgoedbedrijf Vasakronan heeft de betrokken LED leverancier binnen dit project een breed scala aan verlichtingsoplossingen gecreëerd voor het hele gebouw - van de parkeergarage tot aan de Skybar. Met meer dan 60.000 vierkante meter en een grote diversiteit aan activiteiten zijn alle verlichtingsoplossingen zorgvuldig gekozen en geoptimaliseerd. De rol van licht in dit project was het vinden van evenwicht tussen design, lichtcomfort en energie-efficiëntie. Licht wordt dus enkel gebruikt waar en wanneer het een verschil maakt, wat grote energiebesparingen oplevert.

In nauwe samenwerking met PEAB en Elektro-Centralen is er in totaal 12.800 armaturen en vijf kilometer aan spots geïnstalleerd. De spots accentueren restaurants en ingangen, terwijl andere armaturen de lange gangen verlichten. Het licht zorgt bovendien voor een gevoel van veiligheid in de parkeergarage. Er zijn slimme en energiezuinige verlichtingsregelingen toegepast en alles rondom de verlichting, ventilatie, beveiliging, verwarming en water wordt geregeld via het gebouwbeheersysteem van het pand.

Op maat gemaakt

Bijna alle armaturen in het gebouw - ongeveer 80% - zijn op maat gemaakt. Aangezien de betrokken LED leverancier het voorrecht had om deel te nemen aan de vroege conceptfase, is er zelfs speciaal voor Platinan een minimalistisch, vierkant geprofileerd armatuur ontwikkeld. Dit armatuur gaat op in het plafond - wat de moderne architectuur van Platinan verder accentueert.

"Met de hulp van Fagerhult hebben we een systeem gecreëerd - hoe we onze armaturen moeten leveren, aan welke verdieping en aan welk gebied. Zonder dat denk ik niet dat we dit zo snel hadden kunnen doen."

Joakim Jörenius, CINO, Elektro-Centralen

LEED certificering

Bij het creëren van Platinan had Vasakronan een duidelijke visie op het minimaliseren van de klimaatimpact, welke in elke stap werd doorgevoerd. Door een gemeenschappelijke focus te bepalen, resulteerde het project in het hoogste niveau van de LEED-certificering; Platina. Hiermee voldoet het pand aan alle duurzaamheids- en energie-eisen die worden gesteld.

Het project heeft zich over een lange periode uitgestrekt en omvatte voortdurend veranderingen en aanpassingen. Gezien de omvang van dit project was een nauwe samenwerking van vitaal belang en werden alle leveringen van armaturen met de grootste precisie uitgevoerd.

Dit project is uitgevoerd door
Klimaatimpact minimaliseren, met behoud van comfort?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!