Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht

Grootschalige verLEDding binnen gemeente Breda

Duurzame en sfeervolle verlichting in Breda

De gemeente Breda streeft ernaar om in 2030 de helft minder energie te verbruiken en in 2044 een geheel energie neutrale stad te zijn. Sinds 2021 werkt de gemeente hiervoor samen met Schréder aan de grootschalige verledding van haar openbare verlichting. Zij heeft de gemeente geadviseerd en ondersteund bij het selecteren van het beste decoratieve paaltoparmatuur dat aan de esthetische en energievereisten voldoet. Momenteel loopt de tweede fase van het project.

Technische en visuele selectie

Rob Megens begeleidde als Area Sales Manager het complete verkooptraject vanuit Schréder, van proefplaatsing en aanbesteding tot de uiteindelijke verkoop. Besparen op energie en onderhoud was volgens hem de voornaamste eis, met de uitstraling van de armaturen als mooie toevoeging. Op basis van technische specificaties en stijlkenmerken begeleidde hij begin 2021 de gemeente bij een armatuurselectie, in samenwerking met landschapsarchitecten.

Martin de Waal, project engineer Openbare Verlichting en verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en toetsing voor dit project, legt uit hoe de selectie tot stand kwam: “Verschillende fabrikanten kregen de kans om voorstellen in te dienen. We hebben de armaturen op diverse criteria getoetst, zoals lichtopbrengst, energieverbruik, onderhoudskosten en uitstraling. Daaruit zijn drie armaturen naar voren gekomen en één daarvan was het uiteindelijke toegepaste armatuur van Schréder. Na de proefplaatsing van enkele paaltoparmaturen was het resultaat duidelijk.”

Het uitgekozen armatuur presteerde goed op alle criteria en heeft een fraai uiterlijk dat past bij de omgeving. Het elegante en veelzijdige armatuur is iets groter dan een ‘normale’ paaltop en heeft daarom een groter lichtbereik dan andere armaturen. “Hierdoor zijn er minder armaturen nodig om hetzelfde oppervlak te verlichten”, voegt De Waal toe. Het armatuur heeft bovendien een hoge lichtkwaliteit, laag energieverbruik en een lange levensduur. De interoperabiliteit van het armatuur dat een dynamische lichtregeling mogelijk maakt, woog ook mee in de beslissing.

De Haagse Beemden

De connected-ready LED armaturen zijn speciaal geselecteerd voor woongebieden. Een voorbeeld hiervan is de Haagse Beemden, een grote wijk in Breda waar het armatuur zorgt voor een sfeervolle en veilige verlichting. Hierdoor beleven de bewoners een prettig lichtbeeld en weinig lichthinder. Naast de onvermijdelijke klachten zijn alle reacties positief. Het straatbeeld ziet er schitterend uit. Het resultaat is een opwaardering van de openbare ruimte en verlichting die aan de wensen van de gemeente voldoet. De betrokken partijen zijn daarmee op de goede weg.

Rob Megens vertelt: “Schréder heeft een zeer warme band met de gemeente Breda die al heel veel jaren terug gaat. De gemeente staat altijd open voor nieuwe zaken en waardeert kwaliteit enorm. Van Schréder uit kan ik zeggen dat de intensieve begeleiding vanuit de gemeente Breda om de aanbesteding tot een succes te maken enorm opviel. Het is zoals gezegd een intensief traject geweest waarbij berekeningen gemaakt zijn, budgetten bepaald zijn en proefplaatsingen uitgevoerd zijn. Dit alles om er voor te zorgen dat de gemeente de hoogwaardige verlichting zou krijgen die men wenste.”

1.500 ton C02-besparing per jaar

Met dit project draagt Schréder bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Breda. De gemeente Breda heeft immers als doel om in 2044 een CO2-neutrale stad te zijn. Begin 2023 zijn in heel Breda al 8.400 armaturen vervangen op verschillende hoogtes langs hoofdwegen, ontsluitingswegen en in woonwijken. In totaal bevat het grotendeels verouderde areaal 25.000 armaturen, welke vervangen dienen te worden voor 2030. Ten opzichte van 2013 zal dit een besparing van 20% opleveren voor de openbare verlichting in 2020 en 50% besparing in 2030. De Waal: “Met dit project verwachten we een jaarlijkse besparing te realiseren van ongeveer 2.700.000 kilowattuur, wat gelijk staat aan 1.500 ton CO2 per jaar.”

Dit project is uitgevoerd door
Gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen realiseren?
Met LED kan het.
Ik wil ook over op LED!